Мартин признал за зверството пред служебния си адвокат

Автобусната спирка във вилната зона на сливенското село Сотиря, където бе намерено тялото на полумъртвата Кристин. Около денонощие след това полицаи заловиха издирвания за престъплението Мартин Трифонов. Снимки: Авторът и МВР

Казвал, че е пил ракия и бира

Заподозряният за убийството на 7-годишната Кристин лежал в затвора за опит за изнасилване на болно момиче

Утре съдът гледа мярката за неотклонение в болницата в Сливен

Мартин Трифонов, задържан за изнасилването и убийството на 7-годишната Кристин в сливенското село Сотиря, призна за извършените тежки престъпления. Това съобщи пред „Труд” назначеният му служебен адвокат Димитър Димитров.

21-годишният Мартин не е могъл да посочи мотива, с който на 15 август по обяд е похитил, изнасилил, натъпкал с найлон устата на детето и смъртоносно го е пребил. Казал само, че не е познавал невръстната си жертва. Говорел, че е пил ракия и бира, въпреки че хората от селото казват, че не посягал към алкохол.

Доброволните му самопризнания могат да насочат бъдещия процес към съкратено съдебно следствие, каквато възможност дава законът. Това означава, че извършителят на зверството ще отърве доживотната присъда без право на замяна по трите обвинения за жестокото убийство на дете по особено мъчителен за жертвата начин, за изнасилване и за блудство.

Под засилена полицейска охрана Мартин лежи в областната болница „Д-р Иван Селимински” в Сливен. Той е с две огнестрелни рани на единия и фрактура на другия крак, получени при задържането му от полиция­та. Опасност за живота му няма, в добро здравословно състояние е.

Очаква се утре прокуратурата да внесе искане за постоянно задържане под стража, което да се гледа от съдебния състав на заседание в болничната стая.

Психолозите определят Мартин като психопат с примитивна емоционалност, който съзнава действията си и може да отговаря за тях, но не може да изпитва съжаление.

 

Из досието му

Съблякъл момиче, но не успял да го насили

Като 16-годишен ученик в 10 клас на 31 май 2014 г. Мартин нападнал своя връстница, която страдала от лека форма на умствена изостаналост, показа проверка на „Труд”. Според дядото на Мартин, внукът му само искал тя да му стане гадже. Нападателят съблякъл дрехите є и се опитал да я изнасили, но тя се дърпала и плачела. Казала на майка си, стигнало се до преглед при съдебен лекар и дело за блудство срещу Мартин. Той получил условна присъда от 9 месеца. По време на 2-годишния изпитателен срок извършил кражба, наказанието станало ефективно и го излежал в затвора.

 

Майката: Никой не й е оказал първа помощ

Ден на траур в Сливен за малката Кристин утре

„Никой не й е оказал първа помощ. Дори, капка въздух никой не є е дал”. Това заяви майката на 7-годишна Кристин - Гергана Драгиева.

„Не й пипнаха ръчичката, дори не є пипнаха гърлото. Не є пипнаха сърчицето, а тя дишаше и викаше: „Бабо, гушкай ме”. До последно бяхме сами в линейката и виках, но те дори не спряха линейката, някой да се качи до мен”, каза бабата Милка Георгиева. Според нея докторът седял отпред до шофьора, а детето издъхнало броени минути след приемането му в болницата.

Утре в Сливен е обявен ден за траур за малката Кристин. Във фейсбук бе създадена група „Аз съм Криси!” в памет на загиналото момиченце и със зов за справедливо наказание за човека, отнел живота му.

„За едно дете, което не успя да порасне и завинаги остана на 7!”, написаха хората от групата и призоваха публикациите да се споделят хиляди пъти.

 

ВМРО: Химическата кастрация за изнасилвачи

Без намаляване с една трета на присъди за зверски убийства

Войводите искат и разширяване пределите на неизбежна отбрана

Поставяме на фокуса на обществото и химическата кастрация като наказание при изнасилване, педофилия и други сексуални извращения. Това обявиха в позиция от ВМРО - Българско национално движение.

„Случаят с жестокото изнасилване и последвало убийство на 7-годишната Кристин в село Сотиря не бива да остане просто поредният абзац от дългата сводка с престъпления извършени от маргинални субекти. Това е симптом за сериозността на проблема, за който ние от ВМРО говорим от години”, се заявява в позицията. Изброяват се няколко потресаващи случая на убийства и изнасилвания от последните години и се сочи, че те далеч не са всички безчинства, побоища, размирици и убийства, които скандализираха България.

„Категорични сме, че подготвените от нас промени в НПК за отпадането на съкратеното съдебно следствие, с което се намаляват присъдите с до 1/3, трябва да отпадне, особено при подобни тежки престъпления”, обявяват от ВМРО и припомнят, че са поискали и разширяване пределите на неизбежна отбрана.

Коментари

Задължително поле