Мартин Скорсезе - Разяреният бик

Дни преди да навърши 74 години, великият режисьор Мартин Скорсезе отново доминира заглавията с новия си филм - “Мълчание”. Епичната историческа драма е завършена след дълъг снимачен процес и ще бъде един от фаворитите за наградите “Оскар” в началото на следващата година. Монументалното произведение вече бе договорено и за специална премиера в България и ще бъде бижуто в короната на юбилейното издание на “Киномания”.

“Мълчание” е описван като епохална костюмна драма по изключително успешния роман на Шусаку Ендо. Това е историята на млад йезуитски свещеник (Андрю Гарфийлд), който отива в Япония през XVII век, за да помогне на местната църква и да разбере дали са верни слуховете, че неговият ментор отец Ферейра (Лиъм Нийсън) е извършил вероотстъпничество.

Екранизирането на романа на Шусаку Ендо е отдавнашна страст на Мартин Скорсезе и той се опитва да осъществи проекта под една или друга форма вече две десетилетия, както беше и с грандиозния “Бандите на Ню Йорк”. Добрата новина за ценителите на качественото кино е, че филмът ще бъде пуснат такъв, какъвто Скорсезе го е замислял винаги - плътен, дълъг и безкомпромисен.

Преди месеци се появи първата промоционална снимка от “Мълчание” с Лиъм Нийсън, а ценителите на киното вече нямат търпение за дебютния трейлър.

“Мълчание” се занимава с една от големите теми на Скорсезе - християнската вяра. Като млад той е бил на крачка от това да стане свещеник, но в крайна сметка избира киното. Темата за католическата вина и изкуплението продължава да го вълнува и е част от неговото творчество още от времената на първия му шедьовър - “Жестоки улици”.

В “Мълчание” младият йезуитски свещеник Себастиано Родригес е изпратен в Япония през 1638 г., където заварва местното християнско население да се укрива. Службите за сигурност задължават тези, които са заподозрени в изповядване на християнство, да стъпкват грубите изображения на Исус, пред които се молят, за да докажат, че не изповядват обявената извън закона религия. Тези, които откажат, са вкарвани в затвора и убивани. Родригес е принуден да изтърпи сериозни страдания, докато търси истината за вероотстъпничеството на Ферейра.

Всеки човек, който има вкус към качественото кино за пораснала публика, вече е включил “Мълчание” сред задължителните си заглавия. А до премиерата може да се надъхаме и да си припомним някои от многобройните шедьоври на Скорсезе. Освен “Жестоки улици” въпросите за християнството са творчески разгърнати и интерпретирани още в “Казино”, “Нос Страх” и разбира се, предизвикалата международен скандал, стилизирана и силно въздействаща едноименна екранизация по романа на Казан­дзакис “Последното изкушение на Христос”.

А филми като “Шофьор на такси” и “Разяреният бик” трябва да се преживяват поне по един път годишно. Тези две заглавия са смятани за най-важните в кариерата на режисьора. Те са изследвания на мъжеството и насилието и демонстрират техническия гений на Скорсезе и неговият талант да рисува дълбочинни и нюансирани психологически портрети.

По-новите филми на Мартин Скорсезе също са класни произведения. За разлика от Копола и Оливър Стоун например Скорсезе продължава да поддържа върховно ниво и да демонстрира на младите си имитатори как точно се прави кино. “От другата страна” и “Вълкът от Уолстрийт” вече са модерни класики и вълнуващи учебници по кино.

Събира Де Ниро, Пачино и Харви Кайтел в “Ирландецът”

Следващият проект на Мартин Скорсезе е страшно амбициозна мафиотска драма, в която режисьорът събира легендите Робърт де Ниро, Ал Пачино, Джо Пеши и Харви Кайтел. Дълго време проектът беше само слух и до последно не се знаеше дали ще се осъществи, но наскоро се появиха информации, че ще го бъде и бюджетът от 100 милиона долара вече е събран. Премиерата е предвидена за 2018-а.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения