Мартин Шулц: Преговорите за СЕТА между ЕС и Канада продължават

Мартин Шулц

Преговорите по споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада ще продължат и днес, написа на страницата си в Туитър председателят на Европарламента Мартин Щулц, предаде БНР. Преди обед той ще се срещне с канадския министър на търговията Кристия Фрийланд и премиера на белгийската провинция Валония.

Вчера Кристия Фрийланд обяви преговорите за приключили и провалени, след като Белгия не гласува в полза на споразумението заради твърд отказ от провинция Валония да го подкрепи. Фрийланд смята за невъзможно постигането на споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Канада.

"Работихме много усилено с Европейската комисия и много държави членки, включително Германия, Франция, Австрия, България и Румъния. Но за нас е очевидно, че Канада и Европейският съюз не са способни да постигнат международно споразумение, дори когато става дума за страна, която има европейски ценности и е толкова любезна и търпелива като Канада. Канада е разочарована и аз лично също съм много разочарована. Работих много сериозно, но мисля, че е невъзможно", каза Фрийланд.

Междувременно Канада се съгласи визите за България и Румъния да отпаднат от декември догодина, но председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че това няма да се случи без подписването на СЕТА.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази опасения за международната репутация на Европейския съюз, ако няма сделка с канадския премиер Джъстин Трюдо на 27 октомври.

"Не става дума за юридическа или техническа дилема, това е повече вътрешна политика на Белгия, отколкото проблем на международните отношения", посочи Туск.

"Европа няма да бъде смятана за надежден партньор при други търговски споразумения, ако не подпише това с Канада", заяви пред БНР германският икономист Себастиен Дулиен. Според него по този начин Европейският съюз ще изгуби шанса си да оформи световния търговски обмен според собствените си ценности.

"Директният ефект от търговското споразумение с Канада ще бъде ограничен. Канада не е толкова голям търговски партньор. Дори и да изчезне, това няма да е толкова важно. Смятам, че важността на СЕТА е в това как Еврооа може да действа в глобалната търговска система. Ако сега съюзът се провали при подписването на СЕТА, той може да е поставен в ситуацията, в която няма да може да преговаря по други подобни споразумения", каза германският икономист Себастиен Дулиен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа