ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,22% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Обречените усилия на госпожа Габриел

Пилоти събират пари за онкоболни деца Дарили първо увеличение на заплатите

Маршрутът за преселници се измести през България Полицаи подпомагали транзита на мигранти у нас

Корупция пречела за спирането на миграционния поток

Затварянето на т.нар. Балкански маршрут за мигранти през март 2016 г. със споразумението между ЕС и Турция не е дало очаквания резултат, пише в доклад на германската фондация “Фридрих Еберт”, публикуван в сряда.

Броят на преминаващите по това трасе преселниците е намалял, но десетки хиляди успяват да стигнат до Западна Европа. Маршрутът на практика не е затворен – просто входната точка в ЕС се изместила от гръцките острови към България и по-специално границата й с Турция. Според доклада транзитът по него се осъществява предимно от каналджии и трафиканти.

Три държави от ЕС – Хърватия, Унгария и България реагирали на тази тенденция със системни и често насилствени връщания на бежанци обратно в страната, от която са влезли, с което нарушават правата им. Първите две страни постигнали известен успех с тази тактика, но при България той бил ограничен.

Транзитът през България продължавал въпреки де факто правителствената политика да не се допускат бежанци и преселници да влизат в България и да търсят международна закрила. Много преселници оставали блокирани в България. По официални данни към декември 2016 г. техният брой е 5534. Принос за неуспеха на София да прекрати транзитното преминаване на мигранти е т.нар. полицейски канал – т.е. корупция сред “значително малцинство” от граничните полицаи, които работят с трафиканти на турско-българската граница, се посочва в доклада.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Да извикаме такситата на трафикантите – фронтекс да ги карат директно на немските говеда на меркел.

  2. Това е организация близка до немските социалдемократи ,а следователно и до станишевци!Разполагала е с около 600 сътрудници през 2009.Естествено е да вкарва интриги ,без да разполага с обективни доказателства! Неин деен съучастник е този вестник ,които пропагандира политиката и в нашата страна!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.