Маршрутът за преселници се измести през България

Полицаи подпомагали транзита на мигранти у нас

Корупция пречела за спирането на миграционния поток

Затварянето на т.нар. Балкански маршрут за мигранти през март 2016 г. със споразумението между ЕС и Турция не е дало очаквания резултат, пише в доклад на германската фондация “Фридрих Еберт”, публикуван в сряда.

Броят на преминаващите по това трасе преселниците е намалял, но десетки хиляди успяват да стигнат до Западна Европа. Маршрутът на практика не е затворен - просто входната точка в ЕС се изместила от гръцките острови към България и по-специално границата й с Турция. Според доклада транзитът по него се осъществява предимно от каналджии и трафиканти.

Три държави от ЕС - Хърватия, Унгария и България реагирали на тази тенденция със системни и често насилствени връщания на бежанци обратно в страната, от която са влезли, с което нарушават правата им. Първите две страни постигнали известен успех с тази тактика, но при България той бил ограничен.

Транзитът през България продължавал въпреки де факто правителствената политика да не се допускат бежанци и преселници да влизат в България и да търсят международна закрила. Много преселници оставали блокирани в България. По официални данни към декември 2016 г. техният брой е 5534. Принос за неуспеха на София да прекрати транзитното преминаване на мигранти е т.нар. полицейски канал - т.е. корупция сред “значително малцинство” от граничните полицаи, които работят с трафиканти на турско-българската граница, се посочва в доклада.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България