Масата пазела Путин от Макрон

Журналистите в Кремъл преминавали по няколко теста срещу COVID-19, преди пресконференция с Владимир Путин, на 69 г. и официално ваксиниран, посочва АФП.

Президентът на Франция отказал руски PCR-тест

Дължината от 6 метра до президента на Русия е задължителна

За да не остави ДНК-данни

Кремъл разкри причината за използването на дългата маса по време на срещата тази седмица в Москва между президентите на Русия и Франция, Владимир Путин и Еманюел Макрон, по повод кризата в Украйна с... необходимостта от спазване на санитарна дистанция между двамата държавни глави, след като обитателят на Елисейския дворец отказал да се подложи на PCR-тест срещу COVID-19 в Русия, предадоха световните агенции. Причината според Ройтерс, била за да не остави своите ДНК-данни на руските служби.

Кадрите с двамата държавни глави, разположени един срещу друг на дълга бяла маса с дължина шест метра предизвикаха множество коментари, мнозинството от които виждаха в това знак за хладно отношение от страна на Владимир Путин към Макрон.

В отговор на журналистически въпрос в петък в Москва, говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков потвърди информацията за причината, като уточни, че “всеки следва своите правила”.

“В този случай се прилага санитарен протокол, за да се предпази здравето на нашия президент от неговия гост. Ако лекарите от делегациите на двете страни си сътрудничат е възможно да се съкрати дистанцията. Не става въпрос за политически причини по този въпрос”, уточни Песков в Москва.

Наблюдатели припомнят, че от началото на годината Владимир Путин е имал срещи с двама от най-близките си международни съюзници - президентите на Унгария и Иран, Виктор Орбан и Ибрахим Раиси - които също бяха поставени на шест-метровата маса в Кремъл. За сметка на това държавните глави на Аржентина Алберто Фернандес и на Казахстан Касим-Джокар Токаев бяха допуснати в непосредствена близост до руския си колега по време на разговорите помежду им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа