Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

Масирани проверки на охраната в бургаските училища и детски градини

Серия от мерки за повишаване на сигурността във и около бургаските училища набелязаха на обща среща кметът на Община Бургас Димитър Николов и директорът на ОД на МВР Бургас Калоян Калоянов.

Те включват масирани проверки на дейността на охранителите в школата, на ефикасността на видеонаблюдението, продажбата на алкохол и цигари на непълнолетни, употребата и разпространението на наркотични вещества, пътната безопасност, както и дейността на директорите по отношение осъществяване на контрол на дейностите, свързани със сигурността на децата, съобщиха от общината.

Проверките ще бъдат ненадейни, без предварително да бъдат уведомявани ръководствата на училищата.

Полицията започва да проверява всички договори с наетите охранителни фирми. Ще се следи дали служителите им спазват задълженията си, имат ли адекватна реакция спрямо съмнителни лица или при случаи на агресия в училищните дворове и дали осъществяват професионално охранителна дейност в учебните заведения.

Повод за тези проверки са получените сигнали в Община Бургас, според които в много от училищата охранителите играят ролята на портиери, вместо на служители, които бдят за сигурността на децата.

Част от проверките ще обхващат създадената система за съхраняване на записите от видеонаблюдението в някои от училищата. Ще се проверява има ли вътрешен правилник, който урежда кой съхранява видеозаписите, колко време се пазят, гледа ли се записът ежедневно и реагира ли се при смущаващи ситуации.

В част от проверките се включват и представители на РЗИ Бургас, които съвместно с полицията следят продават ли се алкохол и цигари на непълнолетни в заведенията и търговските обекти. Само за миналата седмица вече са съставени 6 акта на собственици на магазини, които нарушават забраната.

И тази учебна година продължава тестването за наркотици в горните училищни класове. Тестовете се извършват от медицинските лица в училищата – на деца, чиито родители са подписали предварително декларация за съгласие. Резултатите от тях са поверителни и се дават единствено на родителите.

Използват се немски слюнкови тестове, които Община Бургас закупи и предостави на гимназиите в града. Слюнковият тест е изключително улеснен и дава резултати на 15-тата минута. Той идентифицира наличието на упойващи вещества пет дни назад от датата на извършването на теста.

Устройството отчита комбинации от амфетамини, бензодиазепини, кокаин, марихуана, опиати. Тестът предоставя само предварителни резултати.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете