Датската елха измести българската Седмица преди коледните празници у нас все по-предпочитан става скандинавският кичест вид

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 16 декември 2017

Малчуганите от детска градина „Албена” донесоха коледния дух в кметството на район „Южен” в Пловдив

Четири „легнали полицаи“ ще възпират камионите през президентско село

Джихадисти се добрали и до български оръжия Иначе доставките, предимно от САЩ и Саудитска Арабия, били за сирийски опозиционери

Издирват жена – муле на измамници

На седянка по Коледа с хор „Евмолпея” в Пловдив

Дядо Коледа пристигна в Карлово

Фалшификатор изкопа печатарска машина за долари и евро Иван Дочев от Казанлък създал и група за производство и търговия с дрога

Пътнически влак се сблъска с товарен в Словакия

Губернаторът на Пловдив на работен обяд с шефа на парламента на Черна гора в ресторант „Щастливци под тепето”

Робот посреща клиенти в офиси на ДСК Pepper помага с информация и упътва хората

Мъж с нож беше прострелян на амстердамското летище „Схипхол“

Бойко Борисов от Брюксел: Готов съм да преразгледам мораториума с лекарствата Отпадането на забраната минава през актуализация на бюджета

Предложение на главния прокурор Сотир Цацаров: Разрешенията за СРС – в единен електронен регистър

Масова смърт на бебета делфини От екоинспекцията в Бургас чакат да изплува екземпляр, който не е разложен, за да вземат проби

От началото на годината, само по Южното Черноморие, изхвърлените мъртви бозайници от морето са 38 на брой.

През уикенда морето в Поморие изхвърли няколко трупа на делфини. Те са в напреднал стадий на разложение, очевидно много време са били във водата и са изкълвани от гларусите, казаха инспектори от РИОСВ.

Само преди броени дни момче, влязло навътре с джета си, е алармирало за голям брой малки делфини, които безжизнени плували на повърхността. Ако това е така, очаква се тези дни морето да ги изхвърли.

Миналата година, пак през лятото, се повтори същото. Близо стотина бозайници бяха изхвърлени от вълните на брега и то пак близо до Поморие. Тогава, след дълги спорове, кой е виновен за масовата смърт, бе взета проба от телата на няколко умрели делфина. Професор от Италия извърши аутопсия в Тракийския университет в Стара Загора и се оказа, че шарка морбили е покосила бозайниците.

“Чували сме, че навремето пак е имало масов мор на делфини, от болест, разказаха от РИОСВ. Според тях възможно е епидемията да не отшумява само за година. Тогава ги покосявала два или три сезона. Чакаме морето да изхвърли екземпляр, който не е разложен и от който можем да вземем проби. Разбира се, след указание на МОСВ”, коментираха от екоинспекцията в Бургас.

От началото на годината, само по Южното Черноморие, изхвърлените мъртви бозайници от морето са 38 на брой. Точно преди година броят на изхвърлените делфини на брега бе 77.
Популацията на делфини тази година е още по-голяма.

“Като пуснем траловете и те вървят след тях като глутница”, каза наскоро пред наш екип рибар от Приморско. Според него и делфините са като хората – нормално е при толкова голяма популация, част от тях да измират, заради болест или епидемия.

Преди да стане ясно, че морбили ги убива, версиите бяха няколко – една от тях бе детонация от взривове при военни учения. Детонация може да ги е убила и на друго място, а морето да ги е донесло до нашите брегове, допускаха морските. Рибарите се клеха, че не посягат на делфините, макар че им късат мрежите и ядат рибата. “Да убием толкова нещо наведнъж е невъзможно”, твърдяха те.

“Толкова делфини, колкото това лято не съм виждал. Може да умират от старост или при раждането. Нормално е. Когато популацията се увеличи, винаги идва мор, не само при делфините, а и при животните в гората”, казаха риболовци.
Още по темата защо измират делфините четете в интервюто с океанолога доц. Д-р Виолин Райков на стр. 14-15

На юг от Бургас трупове няма
Летни надежди за есенен паламуд

На юг от Бургас обаче, няма сигнали за мъртви бозайници. Не сме виждали, кълнат се рибарите. Те сега са погълнати от улова на сафрид и попчета. Радостни са, че на чепаретата за сафрид, се закачали и “циганки”, което било добра поличба: означавало, че паламудът се е излюпил. Разбира се дали ще има добър улов на “царя на морето”, зависи от това къде ще минат пасажите. Дано пътят на паламуда мине край нашите брегове, молят се морските.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.