2,3 млн. лева за инвестиции в Котел

Кирил Домусчиев: Целта е ясна!

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „140 години от Освобождението на България“

Осъдиха условно похотлив дядка, блудствал с непълнолетно момиче от Петрич

Станимир Стоилов: Случват се неща, които не ми харесват

Унгария иска от Брюксел половин милиард евро обезщетние за охраната на границите

8 години решетки за рецидивист, изнасилил жена на улицата

“Тоалетна” зад храст на столичния площад “Света Неделя”

ЧСИ отива на съд за кражба на над 320 000 лв. от длъжници

Разследват палеж на кучкарник на зоозащитници

“Воля” реже Реформаторите и Бареков от избирателните комисии

Един от 10 българи вярва, че Истанбулската конвенция ще ограничи насилието върху жени 70% са срещу гей-браковете

Футболна България се прости с Георги Марков

Условна присъда за педофил, посегнал на 12-годишно момче

Община Разлог е първата община в България, която успешно интегрира регистъра на услуги, с което заслужи адмирации от Министерски съвет

Масова смърт на бебета делфини От екоинспекцията в Бургас чакат да изплува екземпляр, който не е разложен, за да вземат проби

От началото на годината, само по Южното Черноморие, изхвърлените мъртви бозайници от морето са 38 на брой.

През уикенда морето в Поморие изхвърли няколко трупа на делфини. Те са в напреднал стадий на разложение, очевидно много време са били във водата и са изкълвани от гларусите, казаха инспектори от РИОСВ.

Само преди броени дни момче, влязло навътре с джета си, е алармирало за голям брой малки делфини, които безжизнени плували на повърхността. Ако това е така, очаква се тези дни морето да ги изхвърли.

Миналата година, пак през лятото, се повтори същото. Близо стотина бозайници бяха изхвърлени от вълните на брега и то пак близо до Поморие. Тогава, след дълги спорове, кой е виновен за масовата смърт, бе взета проба от телата на няколко умрели делфина. Професор от Италия извърши аутопсия в Тракийския университет в Стара Загора и се оказа, че шарка морбили е покосила бозайниците.

“Чували сме, че навремето пак е имало масов мор на делфини, от болест, разказаха от РИОСВ. Според тях възможно е епидемията да не отшумява само за година. Тогава ги покосявала два или три сезона. Чакаме морето да изхвърли екземпляр, който не е разложен и от който можем да вземем проби. Разбира се, след указание на МОСВ”, коментираха от екоинспекцията в Бургас.

От началото на годината, само по Южното Черноморие, изхвърлените мъртви бозайници от морето са 38 на брой. Точно преди година броят на изхвърлените делфини на брега бе 77.
Популацията на делфини тази година е още по-голяма.

“Като пуснем траловете и те вървят след тях като глутница”, каза наскоро пред наш екип рибар от Приморско. Според него и делфините са като хората – нормално е при толкова голяма популация, част от тях да измират, заради болест или епидемия.

Преди да стане ясно, че морбили ги убива, версиите бяха няколко – една от тях бе детонация от взривове при военни учения. Детонация може да ги е убила и на друго място, а морето да ги е донесло до нашите брегове, допускаха морските. Рибарите се клеха, че не посягат на делфините, макар че им късат мрежите и ядат рибата. “Да убием толкова нещо наведнъж е невъзможно”, твърдяха те.

“Толкова делфини, колкото това лято не съм виждал. Може да умират от старост или при раждането. Нормално е. Когато популацията се увеличи, винаги идва мор, не само при делфините, а и при животните в гората”, казаха риболовци.
Още по темата защо измират делфините четете в интервюто с океанолога доц. Д-р Виолин Райков на стр. 14-15

На юг от Бургас трупове няма
Летни надежди за есенен паламуд

На юг от Бургас обаче, няма сигнали за мъртви бозайници. Не сме виждали, кълнат се рибарите. Те сега са погълнати от улова на сафрид и попчета. Радостни са, че на чепаретата за сафрид, се закачали и “циганки”, което било добра поличба: означавало, че паламудът се е излюпил. Разбира се дали ще има добър улов на “царя на морето”, зависи от това къде ще минат пасажите. Дано пътят на паламуда мине край нашите брегове, молят се морските.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.