Масови проверки за нелегален внос на горива в Гърция

Забавен е пропусквателният режим на българо-гръцката граница

Гръцката полиция масово проверява колите, влизащи не само от България и от Македония, за трансфер на бензин, съобщи БНР. На Промахон задържаха двама българи, които в автомобилите си пренасяли в бидони дизел. Обвиниха ги в нелегален трафик на акцизна стока и наложиха много висока глоба. Същевременно се конфискуват и автомобилите.

Същите проверки се извършват на всички гранични пунктове. Поради високата цена на горивото в Гърция, практика е дори гърците да пътуват до България, за да заредят по-евтино, а често се запасяват и с гориво в бидони.

Проверките са следствие от официално писмо на гръцката федерация на собствениците на бензиностанции до министерството на финансите. В искането се настоява за спешни мерки за прекратяване на нелегалния внос на горива от съседни страни. В писмото се посочва, че това явление води до „загуби за хазната“.

Проверките ще са засилени през туристическия сезон, съобщават от полицията.

От ГД „Гранична полиция“ информират за забавяне на пропускателния режим на ГКПП на българо-гръцката граница, съобщиха от пресцентъра на МВР. Причината е извършваният от гръцките гранични и митнически власти 100-процентов контрол на всички влизащи моторни превозни средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа