Масово заключват чадъри и шезлонги на Халкидики

Сгънатите чадъри и шезлонги сякаш са “пораснали” на плажа в Офринио.

“Резервирането” на място е незаконно

Феноменът придоби неконтролируеми размери

Няма да минете с едно фрапе

“Резервирането” на място на плажа е забранено и се наказва с глоба. Феноменът на заключени чадъри и шезлонги по бреговете от плажуващи придоби неконтролируеми размери на много плажове в Халкидики и други райони в Северна Гърция.

В популярната дестинация феноменът “резервиране” на място с чадъри, постелки, хавлии и други лични вещи стана широко разпространен през последните години от туристите и създава проблем на всички плажуващи.

За да се отърват от този проблем, от местния съвет излязоха със съобщение миналата година, в което предупреждават, че е “забранено поставянето на лични вещи от късно през нощта или рано сутринта за “резервиране” на място на плажа, което ще се ползва по-късно през деня”. В противен случай оставените предмети ще бъдат прибрани от местните власти и върнати след плащане на глоба.

Пример е плажът в Офринио или Тузла, който административно принадлежи на община Пангайос. Сгънатите чадъри и шезлонги на гражданите сякаш са “пораснали” по безкрайния плаж.

Видеото и снимките, заснети с дрон от плажа на Тузла, разкриват тъжната ситуация, която улавя степента на неуважение, проявено от мнозина и изкривеното възприятие за собственост от хиляди граждани, които притежават ваканционен дом в някой морски район.

Смятат, че дори няколко квадратни метра от близкия бряг им принадлежат, затова постоянно поставят чадърите и шезлонгите си. Повечето от тях дори ги заключват с вериги и катинари, за да не ги откраднат.

“Сгънатите чадъри, които всеки собственик на имот оставя на плажа по цял ден и цяла нощ, за да не се мъчи да ги носи всеки ден, са посегателство върху общественото пространство, което лишава останалите граждани от правото да се наслаждават на плажа и морето. Незабавно общината ще влезе да ги отстрани”, коментира заместник-кметът на община Пангайос, Христос Кенцоглу.

На определени концесионерски плажове дори се появиха и табели със забрана за носене на хладилни чанти от плажуващите. Причината е, че се поръчва само по едно фрапе, за да ползва безплатна сянка и се консумира донесената в чанта храна. Това е причината все повече заведения по плажовете в Северна Гърция да наложат отделна такса за чадърите и шезлонгите, споделят концесионери.

Полицията масово сваля номера на автомобили

400 евро глоба, ако пазите място за паркиране пред тротоар

Без саксии и столчета на пътното платно

Запазването на паркомясто в Гърция е незаконно и наказуемо

Запазване на паркомясто в Гърция с касетки, туби, саксии, столчета или други подръчни средства е незаконно и наказуемо. Кодексът за движение по пътищата забранява подобни действия и на нарушителите се налагат глоби.

В член 48, параграф 1 от Гражданския процесуален кодекс (“Заемане на участък от път и тротоар”) се посочва, че “постоянното заемане на участък от пътната настилка със съоръжения или препятствия е забранено, особено ако възпрепятстват движението или паркиране на превозни средства или ограничават тяхната видимост”.

Горното нарушение се наказва с административна глоба в размер на 400 евро.

Има изключения за извънредни случаи в зони с нисък трафик в рамките на жилищните райони, ако има достатъчно място, след разрешение от общинските или полицейските власти.

За неправилно паркиране гръцката полиция масово сваля номерата на автомобилите. Глоби се налагат, както на коли с гръцка регистрация, така и с чуждестранни номера. Чужденците получават номерата на колата след плащане на глобата в размер от 40 до 80 евро, докато гърците остават без кола за три месеца.

Задържали наши туристи след оплакване

Снимате на плажа, рискувате затвор

Бъдете внимателни кой влиза в кадър

Снимането на трети лица е наказуемо според закона за защита на личните данни.

Широкото използване на смартфони прави много лесно заснемането на снимки и видеоклипове, на които в кадър влизат трети лица, без тяхното съгласие, като потребителят не знае какви правни последици може да има действието му.

Снимането на други лица в Гърция е наказуемо според закона за защита на личните данни. Една снимка/видео се счита за незаконно, когато лицето, което снима, няма съгласието на лицето, което влиза в кадър.

За неразрешено снимане/видеозапис, максималното наказание в Гърция, е лишаване от свобода не повече от три (3) години или глоба не повече от тридесет хиляди евро (€30 000).

През м. юни бяха задържани двама български туристи в Александруполис, с обвинение, че са снимали млади къпещи се момичета без тяхно съгласие.

Младите момичета, които се къпели и наслаждавали на плажа, забелязали действието на двамата българи и се обадили в полицията, която незабавно пристигнала с автопатрул в крайбрежната зона и задържали българите, в чийто телефони са открити снимки.

Така че бъдете внимателни, когато правите лични снимки на плажа в Гърция, за да не се сблъскате с правосъдието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа