Защо възрастните китайци нямат ставни болки

Задържаха трима за трафик на човешки органи в Косово

Отравят реформатора Мидхат паша в тъмницата Русенският валия построил железница и болници, създал модерното земеделско стопанство Образцов чифлик

Тръмп прикани японски бизнес лидери да увеличат инвестициите си в САЩ

Кандидатите за мястото на Тереза Мей вече са петима

Откриха обесен изчезналия мъж от Благоевград

Медицински екип е нападнат в Гоце Делчев при обслужване на адрес

Най-малко 50 души са пострадали при взрив на тайландско пристанище

Трима от ранените при вчерашното нападение в Лион са все още в болница

Момчето Ран пожела да тече боза от паметник-чешма на Людмил Кирков (СНИМКИ)

Полицията преследва заподозрян след бомбеното нападение в Лион

Силен трус с магнитуд 5,1 близо до Токио

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в частен имот в село Лелинци

Малтийските военни спасиха повече от 200 мигранти

Емилия Кларк: Нямам време за връзки Актрисата от „Игра на тронове” не се смята за фатална жена

Масов мор сред пчелите у нас заради студа

Изключително висока смъртност при пчелите се регистрира през последните месеци на територията на страната. Загубата на пчелни семейства в отделни райони достигна до 50 процента.

Очаква се добивът на пчелни продукти през годината да бъде по-малко, обявиха пчелари. Цената на някои видове мед най-вероятно ще се повиши, информира БНТ.

Студената зима е една от причините за високата смъртност на пчелите. В региона на Пловдив и Благоевград част от загубите са заради нападения от оси и обработка на площите с химикали. На други места заради сушата миналото лято не е имало цветен прашец по растенията.

10 процента загуби регистрира в пчелина си и Николай Гайдов, председател на пчеларско дружество „Акация“ – Пловдив. Другаде обаче смъртността е далеч по-голяма.

„В Северозападна България има доста висока смъртност. Отделни колеги в Чирпанско говорят за от 30 до 50 процента. Много зле е състоянието доколкото чувам в Родопите. Получаваме и такава информация – 90 процента пчелни семейства загинали“, алармира Николай Гайдов.

Очакванията на пчеларите са за по-малък добив на мед тази година. Към това се прибавя липсата на изкупуване на родния продукт, на фона на големия внос на украински мед у нас.

„4 лева и 59 стотинки за 900 грама, най-лошото е, че се продава под името „Произведено в България“. То няма как да бъде 4,59 лв., ако е български медът“, казва Гени Титов, пчелар.

В момента изкупната цена на българския мед на едро е изключително ниска, оплакват се производители. Заради намаляването на производството в световен план се очаква цената му на дребно да се повиши и у нас.

„Полифлорните медове ще си останат в момента между 8 и 10 лева и единствено монофлорните медове – акация, кориандър, тези видове със малко покачване“, казва Николай Гайдов.

За да стимулира родното производство държавата може да изкупува произведения мед у нас, както се прави в Сърбия, обясняват производители. Така в детските заведения, училищата и болниците ще се консумира качествен български продукт.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.