Борисов: Казал съм на Димов, ако има възможност да се приеме точка за втори лифт на Банско, аз ще съм вносител (ВИДЕО)

Левандовски и Рибери се записаха в историята

Роналдо изпревари Меси и Суарес

Задържаха българин за наркотрафик в Истанбул

Районната прокуратура в Кнежа внесе обвинителен акт Съдят шофьор на камион, пребил двама даяджии Удрял единия от инспекторите със стоп палка по главата

Белгийският съд прекрати делото за екстрадиция на Пучдемон

Австралийски огнеборец направи пожар при демонстрация на опасностите от огъня на открито

Walt Disney купува 21st Century Fox за 52 милиарда долара ​

Година след атентата на коледен базар Берлин задържа свързани с терористичната атака

Посланикът на Русия Анатолий Макаров: Руският президент, който и да е той, ще дойде в България през 2018 г. Посланикът пя “Моя страна, моя България” пред журналисти

Дирят за убийство министър на щастието Лал Сингх Аря е член на управляващата индийска партия

Приключи ежегодната пресконференция на руския държавен глава Путин: Опонентите на Тръмп вредят на САЩ, като измислят истории за контакти с Русия

Кирил Ананиев: Националната здравна карта ще бъде готова до три месеца

Илияна Йотова: 2017 г. бележи нов етап в отношенията между България и Македония

Режисьорът Иван Ничев търси напълно непознати лица Кастингът за новия филм на твореца – „Старите кучета“ е през уикенда

Масов мор сред пчелите у нас заради студа

Изключително висока смъртност при пчелите се регистрира през последните месеци на територията на страната. Загубата на пчелни семейства в отделни райони достигна до 50 процента.

Очаква се добивът на пчелни продукти през годината да бъде по-малко, обявиха пчелари. Цената на някои видове мед най-вероятно ще се повиши, информира БНТ.

Студената зима е една от причините за високата смъртност на пчелите. В региона на Пловдив и Благоевград част от загубите са заради нападения от оси и обработка на площите с химикали. На други места заради сушата миналото лято не е имало цветен прашец по растенията.

10 процента загуби регистрира в пчелина си и Николай Гайдов, председател на пчеларско дружество “Акация” – Пловдив. Другаде обаче смъртността е далеч по-голяма.

“В Северозападна България има доста висока смъртност. Отделни колеги в Чирпанско говорят за от 30 до 50 процента. Много зле е състоянието доколкото чувам в Родопите. Получаваме и такава информация – 90 процента пчелни семейства загинали”, алармира Николай Гайдов.

Очакванията на пчеларите са за по-малък добив на мед тази година. Към това се прибавя липсата на изкупуване на родния продукт, на фона на големия внос на украински мед у нас.

“4 лева и 59 стотинки за 900 грама, най-лошото е, че се продава под името “Произведено в България”. То няма как да бъде 4,59 лв., ако е български медът”, казва Гени Титов, пчелар.

В момента изкупната цена на българския мед на едро е изключително ниска, оплакват се производители. Заради намаляването на производството в световен план се очаква цената му на дребно да се повиши и у нас.

“Полифлорните медове ще си останат в момента между 8 и 10 лева и единствено монофлорните медове – акация, кориандър, тези видове със малко покачване”, казва Николай Гайдов.

За да стимулира родното производство държавата може да изкупува произведения мед у нас, както се прави в Сърбия, обясняват производители. Така в детските заведения, училищата и болниците ще се консумира качествен български продукт.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.