МОСВ дари бездимна печка на спасителя на щъркелите от село Зарица

11 месеца затвор за грък, нападнал лекари в Петрич

Министър Ангелкова: Специален QR код ще информира потребителя за избрания от него туроператор, хотел или планински водач

Обявиха програмата на Първа лига до края на сезона, ясни са всички дербита

Полярно мече се роди в зоопарк в Шотландия

Радев призова за повече прагматизъм в двустранните отношения с Израел

Софи Маринова раздава обяснения и автографи в шуменския съд

4 години за убийство на пътя и шофиране след употреба на дрога

„Омония“ уволни Ивайло Петев

Река Тунджа е повишила нивото си с 25 см в сливенския участък Към момента няма риск от разлив

Комисията за ЧЕЗ ще изслуша разузнавателните служби и Министерство на финансите

“Ер Франс” анулира полети заради стачка на персонала

Премиерът Борисов в Брюксел: Европа трябва да разполага със силни фондове за финансиране на социалните политики

Една година условно получи холандец за убийство на пътя във Варна

Румен Радев: Спасявайки сънародниците си евреи, българите отстояха и достойнството на Европа

Масов мор сред пчелите у нас заради студа

Снимка: Архив

Изключително висока смъртност при пчелите се регистрира през последните месеци на територията на страната. Загубата на пчелни семейства в отделни райони достигна до 50 процента.

Очаква се добивът на пчелни продукти през годината да бъде по-малко, обявиха пчелари. Цената на някои видове мед най-вероятно ще се повиши, информира БНТ.

Студената зима е една от причините за високата смъртност на пчелите. В региона на Пловдив и Благоевград част от загубите са заради нападения от оси и обработка на площите с химикали. На други места заради сушата миналото лято не е имало цветен прашец по растенията.

10 процента загуби регистрира в пчелина си и Николай Гайдов, председател на пчеларско дружество “Акация” – Пловдив. Другаде обаче смъртността е далеч по-голяма.

“В Северозападна България има доста висока смъртност. Отделни колеги в Чирпанско говорят за от 30 до 50 процента. Много зле е състоянието доколкото чувам в Родопите. Получаваме и такава информация – 90 процента пчелни семейства загинали”, алармира Николай Гайдов.

Очакванията на пчеларите са за по-малък добив на мед тази година. Към това се прибавя липсата на изкупуване на родния продукт, на фона на големия внос на украински мед у нас.

“4 лева и 59 стотинки за 900 грама, най-лошото е, че се продава под името “Произведено в България”. То няма как да бъде 4,59 лв., ако е български медът”, казва Гени Титов, пчелар.

В момента изкупната цена на българския мед на едро е изключително ниска, оплакват се производители. Заради намаляването на производството в световен план се очаква цената му на дребно да се повиши и у нас.

“Полифлорните медове ще си останат в момента между 8 и 10 лева и единствено монофлорните медове – акация, кориандър, тези видове със малко покачване”, казва Николай Гайдов.

За да стимулира родното производство държавата може да изкупува произведения мед у нас, както се прави в Сърбия, обясняват производители. Така в детските заведения, училищата и болниците ще се консумира качествен български продукт.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.