Математикът Михаил Константинов с прогноза специално за “Труд news”: ГЕРБ със 72 депутати, три партии с по 42-ма

Първият вариант е в 50-ото НС да влязат шест формации, а вторият - да се класират седем

ГЕРБ има шанс за 6-ма евродепутати

Два дни преди изборите петдесетият български парламент е (почти) ясен, коментира за “Труд news” математикът проф. Михаил Константинов. Също толкова ясна според него е групата български евродепутати.

Според проф. Константинов за Народното събрание има два варианта - първият е с шест, а вторият със седем формации.
В първия вариант това са ГЕРБ-СДС със 72-ма депутати, ППДБ, ДПС и “Възраждане” - с по 42-ма, БСП - 26, и ИТН - 16. Тук управляващата коалиция ще бъде ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН със 130 депутати, прогнозира проф. Константинов.

Във втория вариант освен тези шест формации влиза и една от по-малките коалиции “Синя България” или “Солидарна България”. В този случай ГЕРБ ще имат 70 депутати, ППДБ, ДПС и “Възраждане” с по 40, БСП 25, ИТН с 15 и по-малката формация с 10. Управляващата коалиция ще е ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН със 125 депутати, или ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и по-малката формация със 135 депутати.

В Европейския парламент ще вкарат евродепутати или пет формации ГЕРБ-СДС 6, ППДБ, ДПС и “Възраждане” по 3 и БСП 2, или шест формации ГЕРБ-СДС 5, ППДБ, ДПС и “Възраждане” по 3, БСП - 2 и ИТН - 1.

Гласувайте масово, всичко зависи от вашия глас, призова проф. Константинов.

А “Труд news” събра последните прогнози на социологическите агенции дни преди вота на 9 юни. Данните от изследванията сочат, че първа политическа сила отново ще бъде коалицията ГЕРБ-СДС с между 28,6% и 24,7%. Битката за второто място остава ожесточена, като за него се борят три политически сили - ППДБ, “Възраждане” и Движението за права и свободи. След тях се нареждат БСП и “Има такъв народ”. Шанс да прескочат бариерата от 4% имат “Солидарна България” и “Синя България”.

“Медиана”: 400 000 на кантар дали да стигнат до урните

Ако изборите бяха днес, за кого бихте гласували?

400 000 души не са решили за кого да гласуват, сочат данните на агенция “Медиана”. Изследването им е проведено в периода 25 май-1 юни, като в него са участвали 990 пълнолетни граждани.

Според данните ГЕРБ-СДС ще бъде първа политическа сила, получавайки 28,6% от общественото доверие. Според “Медиана” втора се нарежда партията на Костадин Костадинов “Възраждане” с 14,9%, следвана от Движението за права и свободи с 13,5%, а едва на четвърто място се подреждат от ППДБ, които получават 12,9% от общественото доверие. Отново обаче разликата в резултатите на трите партии, борещи се за сребърния медал, е в рамките на статистическата грешка.

Пети остават БСП, като социалистите получават 8,6%, а последната парламентарно представена партия ще е “Има такъв народ” с 6,3% - процент, който би им дал и представителство в Европейския парламент.

Това колебание, наред с очакванията за ниска избирателна активност от 2,4-2,7 млн. души, може драстично да промени резултатите, ако хората се “люшнат в една или друга посока”, пише в проучването.

“Алфа Рисърч”: Разликата между ГЕРБ-СДС и ППДБ гони 10%

Разликата между ГЕРБ-СДС и ППДБ гони 10%, сочи изследване на “Алфа Рисърч”. Партията на Борисов би получила 25,1% от гласовете на избирателите, което значи разлика между първия и втория от 9,7%, следвана от ППДБ с 15,4%. Трети се нареждат от “Възраждане” с 15,4%, следвани от ДПС с 14,8%. След тях са БСП с 8,1% и “Има такъв народ” с 6,8%. Проучването е направено в периода 1-4 юни сред 1000 пълнолетни граждани.

Против очакванията, породени от по-ниската избирателна активност, че основните партии ще концентрират вота в себе си, се очаква “раздвижване по крилото”, тоест много партии, които в момента не са парламентарно представени, да получат сериозна подкрепа. Най-близо до летвата от 4% от гласовете остават “Синя България” с 3,3% и “Солидарна България” с 2,4%.
72% са решили за кого да гласуват още преди началото на кампанията. 16% са направили избора си в рамките на последния месец, а 12% от хората тепърва ще решават за кого ще дадат гласа си, отчита изследването.

Що се касае до изборите за Европейски парламент, то позиционирането на партиите и коалициите ще е сходно. Бариерата за влизане в ЕП ще бъде поне 5,88%, което според агенцията дава шанс и за шестата формация - ИТН, да изпрати свой представител в Брюксел.

“Маркет линкс”: ДПС трета политическа сила

При евроизборите се наблюдават леки разлики между първия и втория

Сред твърдо решилите да гласуват на изборите за парламент ГЕРБ-СДС получават 24,7%, а ППДБ изостават с малко над 9%, получавайки 15,4% от общественото доверие. Трети се нареждат от ДПС с 12,3%. Това сочи проучване на “Маркет линкс” сред 1004 души, по поръчка на bTV, извършено в периода 23 май-2 юни по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.
“Възраждане” получават 11,1%. Следват БСП с 7,5% и “Има такъв народ” с 4%, които според данните са на ръба за влизане в парламента.

Според агенцията се наблюдава увеличение в избирателната активност - тя ще бъде 43%, което е увеличение с два пункта в рамките на последния един месец. Причината за това е съчетанието на изборите за български и европейски парламент. От партиите, които се доближават до заветните 4%, най-близо според “Маркет линкс” са от “Синя България” с 2,7%, “Център” на Васил Божков с 2,1% и “Солидарна България” с 1,9%.

При евроизборите се наблюдават обаче леки разлики между първия и втория - ГЕРБ води с 6,5% пред ППДБ. При изборите за представители в Брюксел се очаква леко по-ниска избирателна активност - докато 48,3% от анкетираните са обявили, че ще вземат участие в изборите за национален парламент, то 47,4% ще упражнят правото си на глас за представители на Европейския парламент.

“Сова Харис”: „Възраждане“ втори в 50-ото НС

Коалицията ГЕРБ-СДС водят пред ППДБ с над 10%, получавайки 25,5% от доверието на избирателите. Втората партия в парламента е “Възраждане” с 15,3%, а ППДБ са трети с 15,1%. Това показва изследването на социологическата агенция “Сова Харис”, проведено сред 1000 души чрез стандартизирано интервю, в периода 29 май - 3 юни.

Четвърти са ДПС с 14,2%. На пето място с 8,4% се нарежда БСП, следвана от “Има такъв народ” с 5,1%.

Според “Сова Харис” солиден брой гласове - над 400 000, ще отидат в посока партии и коалиции, непредставени в момента в Народното събрание. Съвсем близо до бариерата стоят “Солидарна България” с 3,4% и “Синя България” с 3,2%, а след тях са “Левицата” - 2,5%, ВМРО - 1,7%, “Български Възход” - 1,2% и “Център” - 1,1%.

Това е подкрепа, която би могла да има съществена роля при съставяне на коалиционни споразумения в бъдеще както в ляво, така и в дясно от политическия център, анализират от агенцията.

По отношение на изборите за Европейски парламент се очаква да се възпроизведе структурата на вота за национално Народно събрание, смятат от “Сова Харис”. Според проучването се очертава избирателна активност от 39,4% за Европейски парламент и 43% за Народно събрание.

Център за анализи и маркетинг: Шанс за правителство 2 към 1

Възможно е първите три политически сили да не съберат 160 народни представители

Пет дни преди вота разликата между ГЕРБ-СДС и ППДБ е под 10% в полза на партията на Бойко Борисов. За ГЕРБ ще гласуват 26,4%, а за ППДБ - 16,6%. На 1,4% след тях се нареждат ДПС с 15%, а четвърти са “Възраждане” с 14,5 на сто. Пети и шести се нареждат БСП и “Има такъв народ”.

Това сочат данните от последното проучване на Центъра за анализи и маркетинг, представено от социолога Юлий Павлов.
Според прогнозата ГЕРБ-СДС и ППДБ ще имат съответно средно по 73 и 46 депутати или общо 119. Възможно е първите три политически сили обаче да не съберат 160 народни представители. Това ще направи съставянето на правителство трудно. “Напълно възможно е да се наложи ДПС да бъде официален партньор, а не само подкрепящ, което ще създаде проблеми за ППДБ”, сметна Павлов.

ДПС ще имат шанса да вкарат в НС между 40 и 44 депутати, а “Възраждане между” 38 и 42.

8,4% ще получат Коалиция “БСП за България”. Техните депутати ще са между 21 и 25. Партията на Слави Трифонов е с шанс да мине бариерата и да вземе 5,3 на сто от гласовете, като вероятността е да вкарат между 13 и 17 депутати.

Електоралните нагласи сочат още, че 43 на сто ще гласуват и са решили за кого. 10% са категорични, че ще отидат до урните, но все още не са решили кой ще подкрепят. Почти 1/3 не желаят да пуснат бюлетина.

“Между 2,5 и 2,7 млн. души ще гласуват, по нашата прогноза. Това е колкото предходния път и по-малко. По списъци ще бъде малко под 40% избирателната активност за националните избори”, заяви Павлов.

Проучването е проведено между 31 май и 4 юни т. г. сред 820 пълнолетни граждани.

“Тренд”: Люта битка за второто място

Комфортна преднина от близо 11% пред ППДБ поучават ГЕРБ-СДС и според агенция “Тренд”. Проучването им е осъществено в периода 11-18 май сред 1003 пълнолетни граждани. Партията на Бойко Борисов ще се ползва с 26,1% от доверието на избирателите, сочат данните, а вторите ще бъдат “добрите сили” от ППДБ с 15,4%.

Втората политическа сила по данните, представени от социолозите, ще се бори обаче за мястото си в класирането, като има много сериозни конкуренти - ДПС според “Тренд” получават 14,9%, следвани с пренебрежима разлика от “Възраждане” с 14,8%.

БСП задържа пета позиция с 8,5% от гласуващите, следвана от “Има такъв народ” с 5,5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават “Солидарна България” (2,4%), “Синя България” (1,8%), Левицата (1,4%), “Български възход” (1,2%) и ВМРО (1,1%).

Опцията “Не подкрепям никого” събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да съставлява около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска, посочват още социолозите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения