“Мафиатура” в Ливан

Трябва да паднат глави заради експлозиите в Бейрут

Бях в адвокатската си кантора в Бейрут. Имаше две експлозии: първата приличаше на земетресение, инстинктивно се втурнах извън кабинета, за да се скрия в коридора, после, няколко секунди по-късно втора, ужасна експлозия превърна всичко на прах. Точно над мястото, където бях седнал, се разби един прозорец. Ако не бях излязъл веднага, със сигурност щях да съм смазан. Двама от колегите ми в кантората също избегнаха сигурна смърт. Въздушната струя беше толкова силна, че намерихме досиета и документи от кантората на улицата!...

Кръвта на 100 загинали и 4000 ранени не може да остане безнаказана. Цялата система трябва да понесе отговорност... „Хизбула” и неговите съюзници нямат интерес в Ливан да се установи правова държава, за да продължат да просперират и безотчетно да обслужват Иран. Контролът им е реален в повечето сектори в страната, където се разпореждат, както си искат. Касите са разграбени, ливанската лира се срина, установен бе контрол на капиталите, бедността и безработицата се влошават, народът излезе на улицата, но това, което наричам „мафиатура” (диктатурата на мафията) все още е тук и живее в отрицание! И накрая, народът, твърде привързан към религиозната си принадлежност и традиционните си водачи, заимите, закъсня с реакцията си. Но все пак имаме надежда за промяна. Възможно е тази трагедия да раздвижи нещата, подобно на убийството на Рафик Харири през 2005 г., което предизвика Кедровата революция”.

Решението в Ливан може да дойде само от три източника: уреждане на американско-иранския конфликт, което ще намали влиянието на „Хизбула”, който откъсна Ливан от арабската му среда и го отдалечи от приятелите му в Персийския залив; всенародно сепване, макар че съществуването на две въоръжени партии, враждебни на революцията, усложнява нещата; свободни избори под международно наблюдение, които биха дали мнозинство на суверенистите и революционерите. Току-що бе създадена Харта за национално спасение от група ливански интелектуалци и активисти. Тя би могла да обедини силите, които искат да спасят Ливан.

(Със съкращения, превод „Гласове”)

Коментари

Задължително поле