Махали паветата от бул. ”Прага” заради линейките и шума

Зам.-кметът на София по транспорта Евгани Крусев отговори на протестиращите срещу махането на паветата от бул. "Прага".

Организацията "Обществен релсов транспорт" настоява за запазване на паветата, както това стана на бул. "Дондуков". Ремонтът на "Прага" започна преди дни и предвижда подмяна на паважната с асфалтова настилка.

По думите на Крусев обаче единственото общо между "Дондуков" и "Прага" е, че и двете артерии са булеварди. Бул. "Дондуков" е в сърцето на София и е част от резервата "Сердика - Средец" и там паветата има смисъл да останат, каза Крусев.

"Бул."Прага" свързва трите най-важни болници и само, който не е пътувал с линейка, той не знае какво е да преминаваш с кола на Спешната помощ от там. Паветата по "Прага" са по-едри за разлика от тези по "Дондуков", които са по-малки и са гранитни. Съответно шумът, който причиняват паветата по "Прага", е огромен, камари са и жалбите, получени в общината от граждани за шума по булеварда, подчерта зам.-кметът.

Освен това, по думите му, булевардът понася тежко тролейбусно движение, което причинява проблеми с експлоатацията на новите тролейбуси. Затова аргументите паважната настилка да се смени с асфалт надделяват, каза още Крусев.

Той подчерта, че паветата не се загубват, а отиват в складовете на Столичната община и ще бъдат използвани за по-малки улици, които не понасят толкова тежък трафик и където действително биха допринесли за създаването на благоприятна градска среда.

Крусев коментира и твърдения на "Спаси София", че по релсовия път на бул. "Дондуков" се поставяли найлони, което компрометирало качеството на ремонта. Зам.-кметът отрече подобни практики и каза, че релсите се поставят от един от най-известните проектанти на релсов път в България с 35-годишен опит в тази дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България