Участникът в „Гласът на България” по БТВ Тодор Ковачев пред „Труд”: Рокът е музика на почтеността и свободата

Когато вестите пърхат с крила Пощенските гълъби се използват от векове до днес

Във Варна правят уникална трансплантация на дървета Спасиха 50 липи, кипариси и ели от отсичане заради нов строеж

Няма следа от 2-годишния Юлиян от село Равнец Врачка казала на майката, че е в къща при жена

Жена падна в огън в Монтана и загина

Зам.-министър Ципов: На територията на Любимец, Елхово и Малко Търново няма да се строят бежански лагери

България и Япония засилват сътрудничеството си в редица области и развитието на Западните Балкани

Гамбийският нападател Али Соу пред „Труд“: ЦСКА е отбор, който трябва да гони всички трофеи

Пулев: Не бях получавал такава аркада през целия си живот, но знаех какво мога

Трима младежи с амфетамин задържаха в Кубрат

Житейските драми на ледената кралица Ирина Pоднина Знаменитата фигуристка никога не е побеждавана по време на голямо състезание в продължение на 11 години

80 разрешения за СРС-та е дал Окръжен съд – Велико Търново за година През последните две години исканията са се увеличили

МВнР: Няма българи на борда на круизния кораб, аварирал край Норвегия

Над 10 000 зрители аплодираха шоуто на Царевец и концерта с лазери „Парти в парка” в Търново

Росен Желязков: Борисов и Цветанов няма да заметат темата с имотите Скандалът е свързан с изборите, заяви транспортният министър

Махат незаконни билбордове след масови проверки на Столичния инспекторат За отделни нарушения глобата може да достигне 50 хил. лв.

Провеждат се срещи между НАГ, Столичен инспекторат и бизнеса за подобряване контрола в областта на външната реклама

63 нерегламентирани билбордa, рекламни мрежи и пана са свалени от началото на годината в резултат на масови проверки на Столичен инспекторат. Демонтираните съоръжения се оказали без актуални разрешителни документи. В обсега на проверките са попаднали основни улици и булеварди като „Черни връх“, „Симеоновско шосе“, „Т. Александров“, „Царица Йоана“, „Сливница“, „Цариградско шосе“, Околовръстно шосе и др. „Който постави без разрешение за поставяне преместваем обект или рекламен елемент в имот публична собственост, се наказва с глоба от 2 000 до 5 000 лв. за физически лица, съответно с имуществена санкция от 10 000 до 50 000 лв. за еднолични търговци и юридически лица“, пише в Наредбата за преместваемите обекти в София.

Освен реклами без разрешения са открити и други нередности. Такъв е случаят с подмяната на обикновени билбордове с дигитални LED екрани. На фирмата, която е извършила подмяната са съставени 4 акта за установяване на административно нарушение, а екраните са доброволно демонтирани. С последните промени в наредбата за рекламната дейност в София е забранено излъчването на видео клипове и анимация, както и на мигащи и движещи се светлини на открито. Който постави или ползва обект или елемент в противоречие с издаденото разрешение за поставяне се наказва с глоба от 100 до 5 000 лв. за физически лица или с имуществена санкция от 500 до 10 000 лв. за еднолични търговци и юридически лица.

Друга констатация на инспекторите е, че на терени частна собственост често билбордовете излизат извън рамките на имота и навлизат в пространството на улици и тротоари. При тези случаи на собственика на билборда предстои да бъде издадено предписание за преместване в границите на имота или демонтиране. Вече има премахнати такива на булевардите „Драган Цанков“ , „Черни връх“ и „Тодор Александров“.

В момента текат и проверки по бул. „Витоша“ за фирмените надписи по партерните етажи. Инспекторите проверяват дали те са в правилния размер и на правилното място.

Проверява се още и законосъобразното поставяне на рекламни мрежи по фасадите на сгради. Този тип рекламна дейност дава възможност за финансова подкрепа на собствениците на сгради при ремонти на външния им вид. Често обаче, намеренията за ремонти са фиктивни и лицата на сградите се използват единствено като позиция за реклама. Такъв е случаят с рекламната мрежа на сградата на кръстовището на бул. „Тодор Александров“ и „Христо Ботев“, която се оказа поставена без разрешение, а мястото е ползвано вместо за ремонти само за реклама. За установеното нарушение инспекторите са съставили актове за административно нарушение, както на домоуправителя на сградата, така и на фирмата, която е поставила мрежата, която впоследствие е доброволно демонтирана. В резултат на проверките бяха доброволно свалени и други такива мрежи на бул. „Цариградско шосе“ , бул. „България“ и „Т. Каблешков“ и на бул. „Ал.Стамболийски“ ул. „Опълченска“.

Успоредно с проверките на билбордове тече и премахване на незаконни фирмени информационни табели от уличните стълбове. До настоящия момент са махнати 249 табели. Много от обектите, за които са били предназначени, вече не съществуват, а други са в лошо техническо състояние и опасни за преминаващи под тях минувачи. Акциите са проведени в районите Лозенец, Триадица и Изгрев.

От началото на годината пък по инициатива на Главния архитект на София Здравко Здравков се провеждат и работни срещи между представители на НАГ, Столичен инспекторат и фирмите от рекламния бранш за подобряване контрола в областта на външната реклама.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.