До 10 980 лв. заплата за шеф в държавна фирма Годишните бонуси ще бъдат до около 40 хил. лв.

Шефът на спортния тотализатор: Бяхме пред катастрофа заради игрите на Божков Няма да бъдем по-слаби, нито в дизайн, нито в класата на игрите, обеща Дамян Дамянов

БСП-София ще отбележи Деня на защитника на Отечеството с поднасяне на венци и цветя на два паметника

Джулиан Асанж моли Франция за политическо убежище

Фирмите ще тестват софтуера за продажби

Турция провежда операция срещу сирийските сили в Идлиб

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 21 февруари 2020

Взимат субсидиите на фермери, палили стърнища Пожарната ще уведомява фонд “Земеделие”

Предлагат по-строги присъди за хакери (обзор)

Борисов преди заседанието на Европейския съвет: Подготвен съм да бъда диалогичен (СНИМКИ)

Нападател намушка мъж в джамия в Лондон

Съдът прекрати съдебното производство за унищожаване на пясъчни дюни на Каваците

Aрестуваха директора на ТЕЦ „Бобов дол“

Дядо влиза в затвора за умишлен палеж Събирал газови бутилки, за да ги подпали за отмъщение на съседа

20 нови предмета в училище (обзор) Иновации в 600 школа за подобряване на резултатите

Махат незаконни билбордове след масови проверки на Столичния инспекторат За отделни нарушения глобата може да достигне 50 хил. лв.

Провеждат се срещи между НАГ, Столичен инспекторат и бизнеса за подобряване контрола в областта на външната реклама

63 нерегламентирани билбордa, рекламни мрежи и пана са свалени от началото на годината в резултат на масови проверки на Столичен инспекторат. Демонтираните съоръжения се оказали без актуални разрешителни документи. В обсега на проверките са попаднали основни улици и булеварди като „Черни връх“, „Симеоновско шосе“, „Т. Александров“, „Царица Йоана“, „Сливница“, „Цариградско шосе“, Околовръстно шосе и др. „Който постави без разрешение за поставяне преместваем обект или рекламен елемент в имот публична собственост, се наказва с глоба от 2 000 до 5 000 лв. за физически лица, съответно с имуществена санкция от 10 000 до 50 000 лв. за еднолични търговци и юридически лица“, пише в Наредбата за преместваемите обекти в София.

Освен реклами без разрешения са открити и други нередности. Такъв е случаят с подмяната на обикновени билбордове с дигитални LED екрани. На фирмата, която е извършила подмяната са съставени 4 акта за установяване на административно нарушение, а екраните са доброволно демонтирани. С последните промени в наредбата за рекламната дейност в София е забранено излъчването на видео клипове и анимация, както и на мигащи и движещи се светлини на открито. Който постави или ползва обект или елемент в противоречие с издаденото разрешение за поставяне се наказва с глоба от 100 до 5 000 лв. за физически лица или с имуществена санкция от 500 до 10 000 лв. за еднолични търговци и юридически лица.

Друга констатация на инспекторите е, че на терени частна собственост често билбордовете излизат извън рамките на имота и навлизат в пространството на улици и тротоари. При тези случаи на собственика на билборда предстои да бъде издадено предписание за преместване в границите на имота или демонтиране. Вече има премахнати такива на булевардите „Драган Цанков“ , „Черни връх“ и „Тодор Александров“.

В момента текат и проверки по бул. „Витоша“ за фирмените надписи по партерните етажи. Инспекторите проверяват дали те са в правилния размер и на правилното място.

Проверява се още и законосъобразното поставяне на рекламни мрежи по фасадите на сгради. Този тип рекламна дейност дава възможност за финансова подкрепа на собствениците на сгради при ремонти на външния им вид. Често обаче, намеренията за ремонти са фиктивни и лицата на сградите се използват единствено като позиция за реклама. Такъв е случаят с рекламната мрежа на сградата на кръстовището на бул. „Тодор Александров“ и „Христо Ботев“, която се оказа поставена без разрешение, а мястото е ползвано вместо за ремонти само за реклама. За установеното нарушение инспекторите са съставили актове за административно нарушение, както на домоуправителя на сградата, така и на фирмата, която е поставила мрежата, която впоследствие е доброволно демонтирана. В резултат на проверките бяха доброволно свалени и други такива мрежи на бул. „Цариградско шосе“ , бул. „България“ и „Т. Каблешков“ и на бул. „Ал.Стамболийски“ ул. „Опълченска“.

Успоредно с проверките на билбордове тече и премахване на незаконни фирмени информационни табели от уличните стълбове. До настоящия момент са махнати 249 табели. Много от обектите, за които са били предназначени, вече не съществуват, а други са в лошо техническо състояние и опасни за преминаващи под тях минувачи. Акциите са проведени в районите Лозенец, Триадица и Изгрев.

От началото на годината пък по инициатива на Главния архитект на София Здравко Здравков се провеждат и работни срещи между представители на НАГ, Столичен инспекторат и фирмите от рекламния бранш за подобряване контрола в областта на външната реклама.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.