Над 50 огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново

На 18 март 2018 да почерпят

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Приключиха преговорите между шведския и севернокорейския външен министър

Изборите в Русия: Странни птици има сред осемте кандидати

Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА В надпреварата участвали над 10 000 деца от цял свят

Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Гореща размяна на съпруги В “Смени жената” певицата Йоана гледа овце, фитнес моделът Биляна Йотовска яде свински крачка и жена на каишка чете Библията

ТЕЦ “Бобов дол” спря работа напълно

Махнаха пластмасовите арки от амфитеатъра в Несебър

Снимка: БТВ

Във връзка с публикации и материали в електронни медии относно „дострояване на амфитеатъра в Старинен град Несебър с пластмасови арки”, регионални инспектори от Югоизточен район към Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата извършиха проверка на място и по документи в Несебър.

Проверката започна още в понеделник, 24 април, след като Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” се самосезира, съобщиха от културното министерство.

Основната задача на инспекторите от ГД „ИОКН” бе да установят дали в случая са налице нарушения на разпоредбите на Закона за културното наследство. Припомняме, че „Старият Несебър” е единственият български град, който цялостно е под патримониума на световната организация към ООН за опазване на културното и природно богатство на цивилизацията.

След приключването на проверката регионалните инспектори изготвиха констативен протокол, включващ препоръки и предписания към Община Несебър.

При проверката по документи бе установено, че липсва съгласувана с Министерство на културата по реда на ЗКН и одобрена от Община Несебър по реда на ЗУТ, проектна документация за монтираното преместваемо съоръжение, предмет на настоящата проверка. Преместваемото съоръжение е било монтирано в старата част на Несебър, в обхвата на Националния археологически и архитектурно-градоустройствен резерват „Старинен Несебър”.

По време на проверката Община Несебър предприе действия по демонтирането на горецитираното преместваемо съоръжение, като до приключване на проверката голяма част от съоръжението бе демонтирано. От Инспектората на МК ще проследят и окончателното му премахване.

Старинен град Несебър е включен в Листата на световното културно и природно наследство на 7-та редовна сесия на Комитета за световно наследство през 1983г. по критерии iii и iv. По реда на националното законодателство обектът притежава статут на групова недвижима културна ценност „Археологически резерват и историческо селище – архитектурно-строителна и урбанистична недвижима културна ценност „Старинен град Несебър“. Със заповед на министъра на културата, обнародвана в ДВ, брой 51 от 07.07.2015 г., бяха определени предписания за опазване на обекта на световното наследство. С предписанията се изисква всяка дейност по: устройствени намеси, застрояване, преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане, озеленяване и благоустрояване, проектиране и изграждане на мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура да се извършва след съгласуване с Министерството на културата по реда на Закона за културното наследство.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Този кмет и гл.архитект на общината ще надживеят политически всеки един политик в света.Изумиха с глупостите си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.