Мачът на мачовете вече не е само Меси срещу Роналдо

Barcelona's Lionel Messi (R) and Real Madrid's Cristiano Ronaldo challenge for the ball during La Liga's second 'Clasico' soccer match of the season at Santiago Bernabeu stadium in Madrid March 23, 2014. REUTERS/Sergio Perez (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER)

Вечното съперничество между "Барселона" и "Реал" се превърна близо десет години в личен дуел между Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Ще си подадат ли ръка? Кой ще вкара повече? Ел Класико, в който са участвали почти всички най-големи великани на играта, като че ли остана в сянката на Лео и Кристиано.

До 3 декември. На "Камп Ноу" идва мач, който е ще е по-различен. Меси и Роналдо не са във върхова форма, не решават толкова често съдбата на отбора си и като че ли дойде време за нови герои. "Реал" не е имал отдавна шанса да нокаутира за дълго "Барса", която е хегемонът на Примера дивисион през новия век. Само за справка - от 2009-а и идването на Роналдо на "Сантяго Бернабеу" отборът има една-единствена титла.

Ето кои са десетте най-важни въпроса преди новото Ел Класико.

1. Фаворит ли е "Реал"?

Букмейкърите дават предимство на "Барса" въпреки формата на "кралете". А каталунците паднаха от "Манчестър Сити", направиха ремита с "Малага", "Реал Сосиедад" и "Еркулес". Дори някои от победите като 2:1 над "Севиля" и 1:0 над "Гранада" разочароваха феновете. "Реал" е единственият непобеден в Примера, разгроми "Атлетико" с 3:0 в последното дерби в историята на „Висенте Калдерон".

2. Ще се оправи ли Иниеста?

Един от проблемите на "Барса" е, че от 22 октомври Андрес Иниеста не играе. Лекува се от контузия на коляното след ритник на Енцо Перес ("Валенсия"). Добрата новина за "Барса" е, че капитанът може да играе в събота. Съмнението е дали след паузата ще е готов за атмосферата на дербито. Иниеста обаче се е доказал. На финала на Шампионската лига през 2009-а срещу "Манчестър Юнайтед" излезе контузен с инструкции да не бие, а само да подава.

3. Централен нападател ли ще е Кристиано?

Решението на Зинедин Зидан да постави Роналдо на върха на атаката срещу "Атлетико" доведе до хеттрик и най-добър мач за Кристиано от месеци. Португалецът обича свободата. За разлика от Гарет Бейл не е фен на играта в защита.

4. Кой ще смени Гарет Бейл?

Уелсецът ще почива дълго време и като вариант се очертава Лукас Васкес. Испанското крило още не е "тежко име" в "Реал", но видимо не се притеснява от звездните си колеги.

5. Ще се мъчат ли отново Меси, Суарес и Неймар?

Единствен от триото Лео играе близо до обичайното си ниво. Головете на аржентинеца няколко пъти спасиха "Барселона" през сезона. Най-притеснителен е спадът във формата на Суарес. Неймар не вкарва много голове, но поне се справя добре с асистирането. Феновете очакват в най-големия мач тримата да бъдат себе си.

6. Кой ще притежава повече топката?

Традиционно "Барселона" е царят на многото пасове. "Реал" предпочита да оставя привидно съперника да играе, а мълниеносно да контраатакува. В ерата на Луис Енрике притежанието на топката не е топ приоритет за каталунците. Най-важното за "Барса" е да победи, дори "Реал" да е по-активен.

7. Кой ще впечатли в първото си Ел Класико?

23-годишният Пако Алкасар дойде от "Валенсия" в "Барса", но още няма гол. Опция е, ако Меси, Неймар и Суарес пак "куцукат". Самуел Умтити е фаворит да партнира на Жерар Пике в защитата, която трябва да спира Роналдо. В "Реал" за първо дерби се стягат Алваро Мората и Матео Ковачич.

8. Кой ще реши мача - Меси или Роналдо?

Без съмнение съперниците се превърнаха в символ на Ел Класико. Но Лео не е вкарвал на "Реал" вече 5 дербита. Натрупа повече от 400 минути без гол в Ел Класико и това е един от рекордите, които определено не желае. Роналдо вкара във финалните минути на "Камп Ноу" за 2:1 миналия сезон, но победата не донесе нищо на "Реал", защото "Барса" стана шампион.

9. Кои са слабостите?

В последните мачове "Барселона" не се справя в халфовата линия. Дефанзивният Серхио Бускетс е прекалено далеч от партньорите си, вероятно и заради отсъствието на Иниеста. В "Реал" се притесняват най-много от формата на капитана си Серхио Рамос, който направи куп глупави нарушения във и около наказателното поле.

10. Ако "Реал" бие, губи ли "Барса" титлата?

Разликата ще стане девет точки. Много е, но не е непреодолима. "Реал" ще пътува за Япония за световното клубно първенство, което традиционно се отразява на формата. Миналата година по същия начин "Барса" показа много умора след зимния турнир. Каталунците бяха на крачка да опропастят 12 точки преднина. Само серия от пет поредни победи накрая спаси титлата им. Загуба от "Реал" сега обаче ще рани прекалено тежко Каталуня.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят