Машинното гласуване пред окончателен провал

Машинно гласуване на територията на цялата страна на предстоящите предсрочни парламентарни избори най-вероятно няма да има. Това става ясно, след като ЦИК представи доклада си по поръчката за 12 400 машини за предстоящите избори на 26 март.

Предложението е да се отстрани единственият участник "Лирекс БГ" ООД и да се прекрати поръчката, понеже не отговаря на всички изисквания.

Част от аргументите са, че ЦИК очакваше машините да бъдат доставени до 10 март, а до 17 март вече да бъде осигурен и софтуерът за машини, информира БНТ.

От своя страна единственият участник в обществената поръчка предлага доставката на машините да стане до 20 март, защото те са новопроизведени, а софтуерът ще бъде инсталиран още при тяхното производство.

Що се отнася до осигуряването на машини в чужбина участникът не предлага тяхното транспортиране до страните, в които ще гласуват българи, както и техническата обезпеченост, т.е. лица, които да отговарят за машините. Така, ако възникне някакъв проблем, ще трябва председателите на комисиите по места да се обаждат на кол център. Това ще бъде единственият им вариант.

Що се отнася за страната, на всеки 15 машини ще има по един техник, който да ги обслужва. Но в началото на изборния ден тези, които ще носят пълната отговорност за стартиране на машинното гласуване, трябва да бъдат председателите на комисиите.

Още няма информация какво ще се случи с машините след края на изборния ден.

Заради всичко това дойде и предложението да се прекрати обществената поръчка. ЦИК още не е взела окончателното си решение, заседанието продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България