Машинното гласуване пред провал

Александър Андреев е номиниран за шеф на ЦИК от Федерацията на независимите студентски дружества.

Пандемията спряла търга за устройствата за гласуване

Необходими били около 10 000 машини

ГЕРБ застават зад Александър Андреев за шеф на ЦИК

Машинното гласуване на предстоящите парламентарни избори е пред провал. Призна го в прав текст съпредседателят на ПГ “Обединени патриоти” Валери Симеонов. “Машинното гласуване няма да стане. Бяхме в период на пандемия, която спря всякакво движение на тези въпроси. Срокът за поръчка и доставка на машините безвъзмездно е отминал”, заяви Симеонов пред Нова телевизия.

Все още не е обявена обществена поръчка, а от ЦИК намират различни поводи да бавят търга. Сега обясняват, че чакат решението на парламента по ветото на президента Румен Радев върху промените в Изборния кодекс.

Според говорителя на ЦИК Александър Андреев в над 9500 секции с над 300 избиратели трябва да има машинно гласуване. Той е пресметнал, че ще е необходимо да се осигурят около 10 000 машини, за да се осигури нормално машинно гласуване.

Според Андреев, все още не можело да се каже какви ще бъдат машините за гласуване и кога ще бъдат доставени у нас.

“За колко време ще дойдат в България е въпрос, който зависи от участниците в обществената поръчка. Има различни срокове в зависимост от вида на машината, времето за производство и т. н. При всички случаи, колкото по-рано бъде обявена обществената поръчка, ще бъде толкова по-добре”, каза говорителят на ЦИК.
Въпросът с машините не е само до осигуряването им. Машинното гласуване засяга и въпроси като тяхното съхраняване, охрана, логистика, техническо обезпечаване, коментира Андреев.

След ветото на президента върху част от промените в Изборния кодекс, трябва отново текстовете да влязат в НС и там да бъдат разгледани, да се прецени дали ще се вземат под внимание мотивите на Радев или ще бъдат разгледани в този си вид, посочи Андреев.

Междувременно от ГЕРБ обявиха, че Александър Андреев е номиниран за шеф на ЦИК от Федерацията на независимите студентски дружества и че ГЕРБ застава зад тази кандидатура.

Юристи сигнализираха “Труд”, че Андреев нарушава закона за адвокатурата, продължавайки да работи като адвокат, независимо, че има трудови правоотношения с ЦИК вече втори мандат. От Столичната адвокатска колегия потвърдиха сигнала и казаха, че Андреев не си е замразил членството в колегията, което може да е повод за заличаване от Столичната адвокатска колегия.

И села със 100 човека може да избират кмет

ВМРО внесе промени в закона за териториалното устройство

ВМРО предлага за създаване на кметство да са нужни 100 човека, живеещи в населеното място. Това е гаранция за реалната представителност на хората в малките населени места, стъпка към справяне с регионалния дисбаланс и демографската криза. Предложението за промените в Закона за административно-териториалното устройство на Република България е подписано от депутатите от ВМРО и вече е внесено в деловодството НС.

От 2016 г. за обособяването на кметство и съответно за правото на пряк избор на кмет са нужни поне 350 човека.

“За ВМРО това не е правилен подход защото не се дава възможност за реална представителност на хората”, съобщиха от организацията. От ВМРО предложиха подобен текст и при разглеждането на промените в Изборния кодекс, но не получиха подкрепа.

“С учудване дни след това установихме, че нашата идея е чута и даже приета не от депутатите от ГЕРБ, които гласуваха “против” в пленарната зала, а от министър-председателя, който дори я обогати, като се върна към по-стар наш вариант - долната граница да е 100 човека”, заявиха още от ВМРО.

Коментари

Задължително поле