Мащабен форум в Габрово разказва за женското движение и благотворителността в Старопланинския регион

Екипът на Регионален исторически музей – Габрово започна подготовка на конференцията „Старопланинският регион – минало, настояще, перспективи. Развитие на културния туризъм”. Форумът ще се проведе на 3 и 4 октомври. Конференцията се организира за шести път, а тази година се поставя акцент върху развитието на женското движение и благотворителността сред населението на Старопланинския регион.

Повод да се избере такава насока на конференцията е 150-годишнината на една от най-старите организации в Габрово – Женско благотворително дружество „Майчина грижа”.

Годишнината се отбелязана и с други прояви. През лятото РИМ – Габрово представя специална изложба, която е съвместна с други институции – Държавния архив и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов”.

В Габровско развитието на женското движение и благотворителността са много силно изразени. Преди години излиза национален тритомник за благотворителността, в който присъстват редица местни личности. Това е дейност, добре позната от Възраждането до 1944 година, която в съвременността отново става актуална.

Във фонда на отдел „Възраждане” на Регионален исторически музей – Габрово има запазени много ранни документи за дейността на Женско благотворително дружество „Майчина грижа”, които ще бъдат представени пред широката общественост.

„Майчина грижа” е най-голямото и най-дълго развивало благотворителност дружество.

Докладите от предходната – пета поред, научна конференция, състояла се през 2018 година, ще бъдат издадени в традиционния сборник. Те са 41 на брой. Сборникът премина през лицензиране от хабилитирани лица от Института за исторически изследвания към БАН. Това повишава неговата научна значимост, а публикациите дават възможност на авторите да ги ползват за развитието си в научна степен.

Съорганизатор на научната конференция „Старопланинският регион – минало, настояще, перспективи. Развитие на културния туризъм” е Великотърновския университет. Научен ръководител е проф. д-р Петко Петков, представител на висшето учебно заведение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони