Проектират космически Ноев ковчег и летище за ракети Варненски ученици и студенти представят идеи в два конкурса на НАСА

Катастрофа с ТИР блокира движението по пътя между Враца и Оряхово

Карнавално шествие за Бабинден в Брестник

Втори протест срещу поскъпването на водата Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Родилното отделение в Благоевград с подарък от името на кмета д-р Камбитов

ТИР парна от мост на магистрала „Марица“

Гришо премина уверено през Кирьос и е на четвъртфинал на Аустрейлиън оупън (ВИДЕО)

Откриха ски сезона под връх Ком

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

Сирийските кюрди: Няма турски военни в Африн

Задържаха 19-годишен, опитал да подкупи полицаи с 50 лв.

В Бургас ражданията ще обърнат демографския срив Валери Симеонов на Бабинден в морския град

Мая Манолова: Въпреки дискриминацията, българката е героят на страната ни

Снимка: Архив

Омбудсманът Мая Манолова каза пред БНТ, че използва празника на жената за да изрази уважението, възхищението си и респекта към съвременната българска жена. За нейната сила, борбеност и отдаденост на семейството. Тя допълни, че въпреки дискриминацията българката е героят на България днес.

Манолова подчерта, че въпреки многото ангажименти, които има, българката все пак успява да бъде стилна, усмихната, красива, да пръска позитивизъм и да е движещата сила на българското общество, заяви Манолова. Като омбудсман Манолова заяви, че се сблъсква с експлоатацията и дискриминацията на жените и въпреки всичко това българката е героят на България днес.

„Промоцията на здравето е изключително важно. Можем да си спестим много тревоги както на нас самите, така и на близките си хора като често правим профилактични прегледи“, каза Мая Манолова.

„Проблемът с насилието над жени и в България е ужасяващ. Това сочат изследвания както на неправителствени организации така и на официалните институции“.

„Всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие, физическо или психическо, което означава, че всеки четвърти мъж в България е насилник. Ако направим една проста аритметика това са близо милион мъже“.

Проблем е и по-високата безработица сред жените, която, по думите на Манолова, е в резултат от дискриминационните изисквания на хората, които наемат на работа. Изискванията към една жена обикновено са да бъде до 30 години, с няколко висши образования, с няколко езика, да е родила 2 деца и да има 10 години стаж, коментира Манолова. Тя подчерта, че надеждата ѝ е била в законодателството поне да регулира отношенията в сферата на труда, но за съжаление законът за равнопоставеност на половете, който беше приет през миналата година, е празен от съдържание, съдържа само декларативни норми и на практика след неговото приемане нищо не се промени

Започва второто издание кампанията „Великден за всеки“, обяви националният омбудсман. Тази национална кампания е може би единствената, насочена към възрастните хора у нас и е в партньорство с българските производители на храни, БЧК, Българската хранителна банка, доброволчески организации, БПЦ и с благословията на Негово светейшество патриарх Неофит, каза Мая Манолова. Кампанията подпомага най-уязвимите хора в България – нашите майки и бащи, нашите баби и дядовци. Целта на тази инициатива е да привлече вниманието към това как живеят те и необходимостта да бъдат повишавани техните доходи и да имат повече уважение и подкрепа в обществото. Конкретните измерения на тази цел е за големия християнски празник Великден всички български пенсионери по възможност да получат шанс за пълна великденска трапеза.

Миналата година кампанията е успяла да събере 1 милион в пари и храни, така празникът е бил по-щастлив за 33 000 пенсионери, които са получили хранителни ваучери, и за още хиляди, които са получили хранителни пакети.

Сега целта е същата – набиране на средства – на кратък номер 1255 и банкова сметка, която е на сайта на омбудсмана и на БЧК, съобщи Манолова.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че се включва в битката срещу храните второ качество , които се предлагат у нас. Тя заяви, че настоява за съпоставка на състава на стоките продавани у нас и в чужбина. По думите й обяснението, че по-лошото качество на храните е свързано с ниската покупателна способност на българите, не е оправдание потребителите у нас да бъдат лишени от коректна информация.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.