Мая Манолова даде старт на кампания за подкрепа на деца с един родител

Омбудсманът Мая Манолова ще отправи предложение до Министерски съвет за промени в две наредби, които да защитят правата на децата, останали с един родител. Тя ще подготви текстове, свързани с условията за получаване на наследствена пенсия от деца с починал родител, както и за получаването на училищни стипендии от сираци.

Това стана ясно днес на среща в институцията, където Мая Манолова даде старт на кампанията за защита правата на децата, останали с един родител.

Поводът бе гневното писмо до Дядо Коледа, което изпрати Златина Хаджипанайотова – самотна майка на три деца, която потърси съдействие от омбудсмана за осигуряване на постоянна персонална помощ за деца, останали с един родител.

„На първо място ще искаме да отпадне изискването за осигурителен стаж на починалия родител за получаване на наследствена пенсия, ако той е на възраст до 25 г. Държавата и институциите наказват деца за чужда вина – за това, че някой не се е осигурявал или е бил в невъзможност да го направи. Ще настояваме и за намаляване на изискуемия стаж на починалия родител, ако е на по-висока възраст“, заяви Мая Манолова.

Тя ще предложи и промяна в наредбата за пенсиите и за осигурителния стаж, с която да отпадне изискването за месечен доход, който да не надхвърля 75 лв., за да може детето, останало с един родител, да получава персонална пенсия.

Друго изменение, което ще бъде предложено от обществения защитник, е в наредбата за получаването на училищни стипендии. В момента от финансова подкрепа, предвидена за полусираци, не могат да се възползват деца в начален и долен курс.

Още в началото на следващата година омбудсманът ще организира национална кръгла маса, на която ще бъдат поканени всички отговорни институции, за да се обсъдят законодателните промени в подкрепа на децата сираци.

На срещата присъстваха родители в сходна ситуация, представители на Министерство на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане, Националния осигурителен институт, Комисията за защита от дискриминация, Държавната агенция за закрила на детето, неправителствени организации и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България