Максимална печалба от 10% за „Автомагистрали“ ЕАД при строежа на магистрала „Хемус“ До милион на километър ще спечели държавното дружество

ЦСКА срази богати китайци

Ново звено контролира горивата Нова дирекция ще отговаря за регистрация на търговците на горива

Шефът с по-голямо доверие от правителството Ролята на медиите нараства, влиянието на фейсбук намалява

Юрий Асланов за проучването на „Афис“: Няма нищо странно в това левицата да е пред управляващите

US Конгресът забрани излизане от НАТО

Умуват дали да четат обвинителния акт по делото „КТБ“

Бъчварова: ГЕРБ е с няколко крачки напред, защото има много здрави връзки с европейското политическо семейство

Избират „Детска мелодия на годината“ на 23 март в НДК 14 нови авторски песни се състезават в националния фестивал

Близо 300 фалшиви инвалиди от Разградско са съдени да връщат пари Материалите за организирана престъпна група са в Спецпрокуратурата

Кметът на Търново и потомка на Райна Княгиня инициират конкурс за иновативни проекти Инициативата ще бъде представена пред Великотърновския университет, бизнеса и фирмите в сферата на високите технологии

Остров до Созопол става световен арт център “Св. Св. Кирик и Юлита” се преобразява с помощта на музея Лувър

Френската здравна агенция е открила опасни химикали в памперси

Отстранена е аварията в „Люлин“, която остави без ток клиенти на ЧЕЗ

БНТ сваля Валя Ахчиева Мотивът - "максимална равнопоставеност" във вътрешен конкурс за ново разследващо предаване

Мая Манолова за пенсионирането на миньорите: Оказва се, че НОИ нямат анализ

Снимка: БТВ

Oмбудсманът Мая Манолова заяви пред БНТ, че НОИ не разполага с анализ колко души са засегнати от промените в закона, които засягат миньорите в закриващи се рудници. По думите й промените са голяма несправедливост, защото налагат хора с 25-годишен стаж под земята да работят още десет години.

Преди промените, наскоро обнародвани в Държавен вестник, е било възможно подземните работници да се пенсионират, след като са набрали необходимия брой точки (90), били са съкратени и имат навършени 45 години. След промените те ще трябва да навършат 60 години, за да излязат в пенсия. Миньори уточниха, че промяната в законодателството засяга над 500 души само от бобовдолските мини.

Омбудсманът Мая Манолова обясни, че досега не е съществувало изискването възрастта на пенсиониращите се от 45 години и 6 месеца да е навършена към момента на закриване на рудника. Хората, които ще навършат тази възраст догодина, можеха досега да се пенсионират спокойно следващата година, но сега ще се наложи да чакат още 10 години, когато ще навършат предвидената в Кодекса възраст от 54 години.

Това се прави, както в НОИ обясниха, заради просто презцизиране на един текст в кодекса за социално осигуряване, но депутатите са го „проспали“, тъй като нито едно от тях не се е изказал нито в подкрепа на текста, нито срещу него.

Оказва се, че НОИ няма анализ колко души ще бъдат засегнати от промяната и колко ще спести държавата от това, че ще удължи работния стаж на тези миньори, заяви Манолова. Тя допълни, че става дума за хора с 25 години подземен стаж и те ще се пенсионират по нормалния ред.

Омбудсманът благодари на шефа на НОИ, че се е съгласил да се направи среща с миньорите, но отбеляза, че е недопустимо да няма анализ на промените.

„Става дума за няколкостотин души, които са от тези набори. Разчитам, че НОИ в спешен порядък ще направи анализ и в началото на следващата година ще разполагам с числата, за да внеса законодателно предложение. Не бих казала, че служителите в НОИ не са си свършили работата. Те гледат интереса на НОИ“, заяви Манолова.

Става дума за няколкостотин души, които са от тези набори. Разчитам, че НОИ в спешен порядък ще направи анализ и в началото на следващата година ще разполагам с числата, за да внеса законодателно предложение. Не бих казала, че служителите в НОИ не са си свършили работата. Те гледат интереса на НОИ.

Реално политическите решения се вземат в парламента, обясни Манолова, и няма как те да се случват без дебат. За правата на миньорите винаги се е воювало в парламента: Такава несправедливост не може да съществува.

Тя посочи, че по въпроса с частните съдебни изпълнители се е постигнало немалко.

В момента всички работници, които имат неизплатени задължения от три години, ще могат да си вземат парите. Ще има кой вместо тях да започне процедура – това ще бъде Главна инспекция по труда и има достатъчен срок в рамките на тригодишния период те да си поискат средствата от Фонда.

Манолова заяви, че може да се появи проблем при онези случаи, в които вече е започнала процедура по несъстоятелност. Тя обясни, че не е успяла да убеди депутатите и тези случаи да се покриват от Фонда.

Мая Манолова благодари на гражданите, че са достатъчно активни за цените на водата и парното. Тя обясни, че е открила десетки нарушения при определянето на цената на водата. С големите числа обаче КЕВР не се е съобразила и единственият начин да го направят е чрез съда.

„Оптимист съм, че този път КЕВР ще изпие студената чаша вода и ще преосмисли решението си. Незаконното повишаване на цената на водата ще бъде отменено и съм сигурна в този резултат“, поясни омбудсманът.

Жалбите към омбудсмана през тази година са 12 500 жалби, поясни Манолова, а 34 хил. души са се обърнали за подкрепа.

 

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Така е при демокрацията – бачкаш до 67… а за децата – до 70+.
    Всяко хубаво нещо е скъпо!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.