Кметът на Перник: Ако няма обилни валежи до март, градът остава на воден режим

Катастрофа на изхода Търново блокира движението към Хаинбоаз При произшествието няма жертви

Посланикът на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа: Пращаме американски експерти в АЕЦ „Белене“ и „Козлодуй“

Правителството отпуска 2,7 млн. лв. на Община Перник във връзка с водната криза

Депутатите удължиха работата на Временната анкетна комисия за БНР

Министър Танева: От всички проверени къщи за гости – 15 не функционираха

Силната динамика на процесите в образователния пазар изисква бързи решения Анализите са на проф. Маруся Любчева и проф. Венелин Терзиев

200 ореха в двигателя Катерица превърна моторния отсек на автомобил в хралупа

Jazz като електронна музика Honda пуска градския автомобил само с хибридно задвижване

Осъдиха „влюбена“, измъкнала 33 000 лв. от чужденец

Бившият кмет на Перник Вяра Церовска: Направила съм твърде много в града да има по-добро водоснабдяване

Бащата на убитата в асансьор Никол: Какъв е смисълът да се хващат престъпници, когато ги връщаме обратно на улицата

Адвокатът на семейството на починалото дете: При първото ходене родителите само са чакали и не се е стигнало до преглед

Как се нарича вървежен софиянец?

Захариева за обвиненията в шпионаж към България: Учудени сме от тези твърдения и категорично ги отричаме

Мая Манолова: Изказването на Симеонов за протестиращите майки на деца с увреждания е срамно, жестоко и безчовечно

Изказването на Валери Симеонов, че протестиращите майки на деца с увреждания са „група кресливите жени“ с „уж болни деца“, е срамно, жестоко и безчовечно, заяви омбудсманът Мая Манолова. Тя отказа да коментира искането за оставка на вицепремиера, но изрази мнението си за неговите думи.

„Не са моя работа кадровите решения. Те са си изцяло отговорност на премиера Борисов. Смятам, че това е едно жестоко и безчовечно изказване и отношение. То е недопустимо, абсолютно неприемливо и много жестоко. Оставям тези, които се занимават с политика и управление да го коментират в политически план. Заявявала съм го многократно, аз не коментирам оставки. Аз се занимавам с политики, с каузи, с преследване на цели в интерес на българските граждани. За мен няма значение кои са лицата в институциите, в правителството и парламента, важно е те да работят в интерес на българските граждани. Моята работа е да ги карам, да ги натискам да работят в интерес на хората. Това правя, независимо от това кои са персонажите. Това е едно срамно изказване“, подчерта омбудсманът.

С Бяла книга на „висящите проблеми“ на гражданите Мая Манолова отчете три години от встъпването си на поста.

„Днес е време за анализ, време за равносметка, защото преполовихме мандата. Признавам, че изкушението пред мен и пред моя екип беше голямо да представим днес един календар на успехите, в който да включим нашите малки и големи победи в интерес на българските граждани, но от друга страна си дадохме сметка, че нерешените проблеми са много, че има много каузи, които сме започнали и не сме довършили и че има много работа, която хората очакват, че трябва да свършим. За това по-честното отношение е вместо календар на успехите да представим Бяла книга на нарушените права и на нерешените проблеми на българските граждани, в която да включим всички теми, които сме определили като първостепенно важни за българските граждани и за техните права“. С тези думи омбудсманът аргументира решението си да представи Бялата книга на неразрешените проблеми на хората.

cof
cof

Тя определи в три пункта образа на институцията, която е успяла да изгради заедно с екипа си – надпартийна, неделяща хората на „леви“ и „десни“, или „сини“ и „червени“, работеща, прозрачна и ефективна, към която хората се обръщат с убеденост, че ще им бъдат решени проблемите.

Във всеки лист на символичната Бяла книга, Мая Манолова разказа за работата си по някоя кауза, която предстои да довърши. Така на първо място сред нерешените проблеми на хората омбудсманът открои този с „отдавнашния й противник – „Топлофикация София“, които на прага на отоплителния сезон и предвид по-високите сметки, които ще плащат хората, дружество продължава да се отнася високомерно и неуважително.
„Факт е, че успяхме да променим някои неща в отношението на монополиста към столичани. Например, вече не е толкова честа практика осъждането за толкова малки дългове, без да бъдат предупредени, не се трупат допълнителни такси върху основното задължение, защото успяхме да се справим и с юрисконсултските възнаграждения, те са 6 пъти по-ниски. Но така или иначе гражданите ще плащат с 16% по-скъпи сметки, включително и тези, които не ползват парно“, подчерта Манолова.

Тя допълни, че сградната инсталация се определя по една необяснима, неразбираема и лишена от логика методика и „Топлофикация София“ вече трета година не изпълнява съдебно решение да предостави информация за осъдените граждани и за събраните средства от тях през 2015 г., чрез юрисконсултски възнаграждения.

Една от челните страници в Бялата книга на Манолова бе отредена за арбитражните съдилища.
„Победите и добрите новини се забравят бързо. Но благодарение на кампанията, която водихме с моя екип и промените, които бяха направени над 120 000 български граждани годишно, които биваха осъдени от арбитражните съдилища, вече са свободни от този рекет, тъй като арбитражните съдилища имат изрична забрана да съдят граждани по потребителки спорове“, каза омбудсманът.

Тя акцентира обаче, че въпреки промените арбитражите продължават да осъждат общините и така източват публичен ресурс.

По думите й само четирите арбитража на работодателските организации работят на много високо ново и по правилата, имат дълга история, а арбитрите им експертиза и авторитет.

„Направихме справка в Министерство на правосъдието – няма нито една проверка на арбитражен съд, няма нито едно издадено наказателно постановление, нито една наложена глоба, нито една препоръка или указание, които да са отправени към арбитражни съдилища, което означава, че ние сме длъжни отново да се намесим, за да защитим българските общини. Ще предложа на депутатите в парламента, на правната комисия, да обсъди възможността за промени, като се даде възможност за отмяна от страна на ВКС на неадекватни арбитражни актове, засягащи общините“, уточни общественият защитник.

Други важни каузи, които не са придвижени и заемат следващите страници от Бялата книга на омбудсмана, са колекторските фирми, които „без регламент тормозят гражданите“, фирмите за бързи кредити, които „нарушават закона, чрез начини, с които заобикалят правни норми“.

„Има една специална бяла страница посветена на банките. Имаме много сериозен напредък по изработването на предложения за това как да бъдат ограничени свръхправомощията на банките в съдебната фаза срещу български граждани. България е единствената страна в Европа, в която банките имат такава привилегия – да осъждат граждани въз основа на сметки, които те са представили“, каза още Манолова.
Омбудсманът допълни, че продължава работата за цялостна реформа в социалната система с изработването на законите за хората с увреждания, че ще търси отговор за какво се харчат парите от т. нар. екотакси, че въпреки кампанията за освобождаване от ДДС на дарените храни промяна няма, защото всеки лук, яйце или др. продукт трябва да се маркират.

От изнесените данни стана ясно, че близо 100 000 души са потърсили съдействие от институцията на обществения посредник за периода 20 октомври 2015 г. – 20 октомври 2018 г. 35 282 са постъпилите жалби, а 32 893 приключените за същия период от екипа на Манолова.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. Хайде и Майчето да не изпусне конюнктурата. Аз не оправдавам Симеонов и го написах още в първия си пост след първата публикация за срамната му изцепка. Но когато всички искат да извлекат нещо от нея за собствен рейтинг, става малко отблъскващо. Г-жа Омбудсман, ще се застъпи ли и за онези отритнати от държава и общество нещастници, които също са инвалиди и които също срещаме всеки ден? Става въпрос за онези просещи бездомници-инвалиди, за които държавата не отделя стотинка и те на практика са извън времето и извън всички нас? За тях единствено Господ се грижи и определя дали да са живи, дали да са здрави, болни гладни или не ! Те обаче не протестират, защото знаят че е безсмислено и за тях няма нито общество, нито Омбудсман, нито държава. Съмнявам се Майчето да се е сетила някога за тях. Не дори не се съмнявам, сигурен съм че не са й по-интересни от бездомните котки и кучета.

  2. Симионуфф, изрод гадна, ако те срещна сам в тъмна уличка, първо ще те cмажа от бoй, а след това ще ти paзпоpя пъpдялникa от eб*нe!!!! Гнycна гaдинa, ти нямаш правото да се наричаш „човек“, кpeтeн тaкъв!!!!!! За съжаление това са нашите „yпpaвлявaщи“, ама ние сме си виновни че глacyваме за тях. Но той наpoдният гняв скоро ще изpигнe!!!!!

  3. Аз пък смятам, че е „срамно, жестоко и безчовечно“ сестра Галева да изкарва и държи майките с болни деца на палатки по площадите месеци наред, само и само да докопа рейтинг, който да й осигури гласове на следващите избори или най-малкото вечно омбудсманстване. Тия 43 милиона лева, които Бойко Борисов плати на Гергов за дупката във Варна захранват именно превратаджийската БСП шайка на Гергов, Мая Манолова, Ангел Найденов и прочие боклуци. Абсурдната сделка беше докопана именно така – или плаща, или площадният натиск срещу него ще се засили – майки с деца, пенсионери… И Бойко, за да оцелее, си плати. Беше време когато застаряващата равратница, дето разтури едно семсйство за пример, нападаше и частните фирми – омбудсманката оскандаляваше всеки частник, който откаже да даде дарение за фондацията на мъжа й Ангел Найденов. Така че не става дума за защита на правата на гражданите, а за преследване на собствения интерес, за докопване на власт и позиция, от която да събира рекет от частния бизнес.

  4. според мен мая манолова заформи тези безкрайни зрелища с майките на деца с увреждания, за да осребри протеста им. бойко борисов плати на мая манолова чрез сделката от 43 милиона, изплатени светкавично на георги гергов за един нищо и никакъв парцел във варна. цената му е най-много 1 милион. част от парите несъмнено отиват за мая манолова да успокои постепенно протестите срещу бойко. така гергов и мая манолова вече имат пари да водят войната срещу корнелия нинова, също и за президентска кампания на мая манолова, която се научи да печели пари чрез скандали – скандал, скандал, скандал – и накрая всеки вдига ръце и плаща на рекетьорката. това бившата митничарска съпруга ще да го е научила от братя галеви. колкото и пропаднала партия да е бсп, друг такъв екземпляр там няма.

  5. Хубаво е, че Бойко е платил. Време е сега да плати и Валери Симеонов. Затова утре, в понеделник Мая Манолова изкарва майките отново на протест лично срещу него. Уж заради думите на вицепремиера. Ако й плати – няма да изкара майките на протест.

  6. Кой направи тази пощръкляла жена омбудсман ?

  7. Докога ще продължават тези протести, луд умора нема…

  8. Масовките на Манолова ме карат да се срамувам, че и аз съм от Кюстендил.Изключително безскрупулно е да използва нещастните хора в изграждането на политическата си кариера!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.