На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Мая Манолова: Машинното гласуване е най-важното условие за честни избори

Снимка: БТВ

Не съм очаквала, че институциите до такава степен ще неглижират своите ангажименти, че в един момент ще обявят, че не могат да изпълнят разпоредбите на закона. Това коментира пред БНР омбудсманът Мая Манолова по повод вчерашното решение на ВАС, който постанови, че на предстоящия пресрочен парламентарен вот във всички секции трябва да бъдат осигурени машини за гласуване. Манолова допълни, че в закона е бил предвиден плавен преход за въвеждане на машинното гласуване до като се стигне до 1 януари 2017 година, когато трябва при провеждането на всички избори на избирателите да бъдат осигурена възможност да дадат вота си чрез машина.

Според Мая Манолова е било възможно да си предприемат необходимите стъпки, за да се осигурят машини за гласуване, но това не направено:

„Ако ЦИК си беше свършила по надлежния начин работата, вече щеше да има ясен план за това откъде могат да бъдат доставени машини, каква е най-добрата цена, кое е най-доброто качество, кои са най-добрите фирми. Можеше това да бъде възложено на български производители, коментира още омбудсманът и допълни: Можеха да се направят много неща. Текстовете (на закона – бел.ред.) са пределно ясни, още повече волята и на това мнозинство в парламента беше препотвърдена при отварянето на кодекса през месец май 2016 година… Беше пипано точно в текстовете, които се отнасят до машинното гласуване, като тогава се направи една поправка – възможността на ЦИК да организира машинно гласуване в до 500 секции на президентските избори, беше променена с текст, който я задължаваше да го направи в точно 500 секции.“

„Тоест и това парламентарно мнозинство – през 2016 година, през месец май – разсъждаваше по темата „машинно гласуване“. И не промени нищо – не отложи възможността, всъщност задължението, да се провежда машинно гласуване- задължително след президентските – на всички последващи избори, отбеляза още Мая Манолова.

Манолова определи аргументите, че машинното гласуване може да не бъде приложено във всички секции на предстоящия вот, като абсурдни и „правни небивалици“ и отново отбеляза, че депутатите са знаели какво пише в Изборния кодекс, но не са го променили:

Ако ЦИК по някаква причина, са смятали, че е невъзможно да изпълнят този законов текст – за последен път кодекса беше отворен в края на месец октомври – седмица преди президентските избори, тези промени – че отлагат с още една година или колкото време им трябва да се организира машинното гласуване – тези промени мажеха да бъдат напвени тогава. Че ще има предсрочни парламентарни избори се знае буквално от деня на втория тур на президентските избори – имаше три месеца време да се промени закона.

Според Манолова въвеждането на машинното гласуване не е самоцел и прищявка, а най-важното условие за честни избори.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Тази да каже от къде има пари за пластични операции и да купува костюми за 2000 лева от магазин Canali в София на съпруга си (на 20.01.2017г.)
    След това да говори за бедните баби по селата. ЗАТВОР!

  2. Машината за гласуване , е просто една скъпа химикалка. Е, пък как не го разбрахте,по дяволите!

  3. ​Може ли кюстендилската „превъзходна“ да ни светне как така нещо, което не е задължително, а ако ти харесва, може да бъде „най-важното условие за честни избори“?

    На последните избори гласуваха 4 милиона. Колко от тях са гласували машинно? Защо у нас има такъв напън, като при тежък запек, да се гласува електронно, след като САЩ и Европа са на нокти заради руските хакерски атаки? Само да се делнат едни 25 милиона ли става дума или на Кремъл ще му излезе по-евтино?

    За кого играе Радан? Кой с днешна дата знае резултатите от изборите?

  4. А бе пача безподобна , народа искаше електронно гласуване по интернет а не гласуване в секциите с машини, които не само че няма с нищо да подобрят скоростта на гласуване, а напротив дори ще го забавят . А целта е била някой другар да усвои едни пари , нали комунистите само да точите държавата знаете .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.