Мая Манолова: Не е трябвало да експулсират Бююк незабавно

мая манолова

Според Закона за чужденците заповедта за експулсирането на Абдуллах Бююк не е следвало да бъде изпълнявана незабавно, каза на пресконференция омбудсманът Мая Манолова, предаде "Фокус".

"С МВР и Българския хелзинкски комитет работим по текстовете на едно споразумение за взаимодействие за експулсирането на граждани и принудителното им отвеждане до границите. Не е лесно изработването на това споразумение, защото това, което би следвало да наблюдава омбудсманът, е начинът, по който се отвежда въпросното лице“, обясни Манолова.

По думите й от последния случай се оказало, че и от омбудсманът, и от НПО се очаква те да се намесват и в случаите, в които става дума за нарушени права.

„Според Закона за чужденците в България заповедта за експулсиране не е следвало да бъде изпълнявана незабавно“, подчерта Манолова. Попитана дали има престъпление, тя отговори, че в сградата на омбудсмана не се произнасят присъди.

Тя отново не пожела да коментира президентските избори и заяви, че партийно-политически въпроси не се обсъждат при нея.

„Не съм спряла да обявявам намеренията си, още много преди да започнат да стартират партийните драматизации по отношение на президентските избори“, добави Мая Манолова.

Коментари

Задължително поле