Мая Манолова потвърди: Бююк не е експулсиран законно

Снимка: Архив

Експулсацията на Абдуллах Бююк не е следвало да бъде изпълнявана незабавно, каза омбудсманът Мая Манолова на извънреден брифинг по темата.

„Разбрах за казуса с експулсирането на Абдулах Бююк тази сутрин от медиите. Бях на работа до 19.30 вчера, МВР така и не изпълни ангажимента си по член 39 по Закона за бежанците, за да мога да извърша наблюдение на процедурата“, посочи Манолова, цитирана от "Фокус".

„Не мога да коментирам основанията за издаването на заповедта за експулсация на Бююк, но мога да кажа, че не е следвало тя да бъде изпълнявана незабавно. Незабавното й изпълняване противоречи на нормите на международното право, на българската конституция и на Закона за бежанците“, допълни омбудсманът.

По думите й по начина, по който е направена експулсацията, не е дадена възможност на Абдуллах Бююк да обжалва изпълнението на заповедта и да организира своя защита.

Във връзка с информацията, че от началото на година са извършени 31 подобни експулсирания на турски граждани, тя отбеляза, че нито тя, нито Българския хелзинкски комитет са били информирани за тях.

„Ще отправя незабавна препоръка до МВР, с която да настоявам да изпълняват своето законово задължение да информират и мен и правозащитните организации, с които имат споразумение за изпълнението на подобни административни мерки“, каза още Мая Манолова.

Коментари

Задължително поле