Мая Манолова: Призовавам българите да застанат зад исканията на медиците

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи медицинските сестри, протестиращи за достойни условия на труд и по-високи заплати. Тя също се включи в демонстрацията по обед в Бургас пред държавната болница.

„Не ни прогонвайте в чужбина, защото, ако всички тръгнем – здравеопазването умира“, бяха плакатите, които носеха медицинските сестри. Недоволството им продължава, въпреки решението на правителството да отпусне допълнителни 50 милиона лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри.

„Тук съм, за да ви подкрепя, защото стоя зад вашите искания от първия ден на протеста. И ще стоя с вас до края, докато всяко едно от тях стане реалност.", заяви Манолова и продължи: "Единственият начин нещата в системата да се променят е Министерството да осмисли, че е необходима реформа, а не подаяния".

Тя поздрави протестиращите с думите, че "въпреки страха, неудобствата и опитите за натиск", защитават правата си. По думите на обмудсмана, всеки в един момент опира до медиците и тяхната квалификация и професионализъм.

"Ние се оставяме във вашите ръце, когато имаме нужда от помощ. Днес вие имате нужда от помощ и подкрепа и аз призовавам всички български граждани да застанат зад справедливите искания на медицинските специалисти.", заяви Манолова.

Тя коментира, че е грозно и недостойно е да се правят опити да бъдат противопоставяни работещите в сферата на здравеопазването. Грозно и непочтено е да си настройват лекари срещу медицински сестри, да се настройват работещи в общински болници срещу работещи в частни болници, да се настройват пациенти срещу работещите в здравната система. Това е изключително недостойно поведение, заключи омбудсманът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони