Мая Манолова: Реформата в социалната система започва от 2019 г.

Варненци се жалват, че общината събира данъци чрез частни съдебни изпълнители

Реформата в социалната система започва от 2019 г. Това съобщи във Варна омбудсманът Мая Манолова на среща с майките на деца с увреждания, които са част от протестната мрежа "Системата ни убива!". Проектозаконът за хората с увреждания е готов и ще бъде гледан от МС в петък, заяви Манолова. Чрез него се въвежда индивидуална оценка, въз основа на която институциите ще получават задължителни указания какви услуги трябва да ползва всеки конкретен човек. Оценките ще изготвят специализирани инструктори от Агенцията за социално подпомагане, а от 2021 г. това ще прави нова агенция към МС, уточни Манолова.

%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bc%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%8f-%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0_640x480

Според нея догодина ще бъде приет и Закон за личната помощ, за който майките настояваха. В него ще бъдат разписани правила за лична помощ съобразно нуждите на потребителя, който ще получи право сам да си избере личен асистент. Всеки от близо 700 000 хора с увреждания ще може да кандидатства и след персонална оценка ще получи нужния брой часове, като за тази услуга към досегашните 68 млн. лв. ще бъдат добавени още 40 млн. лв. от обещаните от премиера общо 150 млн. лв. Останалите средства ще отидат за допълнителна финансова подкрепа, която догодина хората с увреждания ще получават под формата на месечна лична помощ. Ще има и фонд за трудова заетост, както и такъв за лична мобилност, който ще отпуска средства и на частни институции за изграждане на достъпна среда, добави Манолова.

Според нея до 2020 г. трябва да се промени методиката за предоставяне на помощни средства и медицински изделия. "В момента над 50 млн. лв. се харчат нецелесъобразно в полза на доставчиците и в ущърб на ползвателите", подчерта Манолова. На приемната й във Варна тя бе засипана от жалби на граждани срещу общината, която събирала неплатени местни данъци чрез частни съдебни изпълнители. "Има и други общини, които прибягват до техните услуги, вместо на публичните изпълнители. Така обаче товарят гражданите с високи такси. Стигало се е дори до публична продан на имоти, без хората да знаят. Не искам да препятствам местните власти да си събират задълженията. Но всеки гражданин трябва ясно да е информират какво дължи на общината и да му бъде даден разумен срок доброволно да си плати", каза Манолова, която в късния следобед проведе среща по темата с общинското ръководство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България