На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Испания прати военен кораб в Лампедуза, за да ескортира съд с мигранти

Сирийската армия блокира турски наблюдателен пункт

Роман Безяк: „Лудогорец“ е фаворит, но „Марибор“ не е за отписване

ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря по 93 тона боклуци на денонощие

Русия показа най-новия си разузнавателен дрон (ВИДЕО) „Алтиус-У“ се управлява чрез спътников канал

Орлин Павлов в дует с Михаела Филева Записват песен към филма „Завръщане”

Хеликоптер се разби в Гърция, загинаха трима души

Сълзотворен газ, палки и водни оръдия срещу кюрдски демонстранти в Турция

Предлагат разредена белина като лекарство-чудо

Беларускиня с дебют в каяка за България

Меркел: Търсим решение за ирландската граница, без преразглеждане на споразумението за Брекзит

Втора клада под „Струма” готова да лумне всеки момент Планина от пластмаси продължава да е струпана на метри от обгорелите колони

Бундесбанк: Разликата между „старите” и „новите” членки на ЕС намалява

Мая Манолова: „Топлофикация“-София планира 35 млн. загуба за 2017, защо тогава вдига заплати и увеличава щата?

Снимка: Архив

Загубата на „Топлофикация“-София през 2016 г. е 40 млн. лв. и за следващата година се предвижда загуба от 35 млн.лв. На този фон будят недоумение някои от разходите на дружеството и тяхното увеличение. Това заяви омбудсманът Мая Манолова, която присъства на заседанието на Столичния общински съвет за обсъждане на бизнес-плана на „Топлофикация София“ ЕАД за 2017 г.

През 2016 г. средствата за заплати в столичната „Топлофикация“ са нараснали с 2,5 млн., а за 2017 г. са предвидени нови 4 млн. За последните 5 години персоналът се е увеличил със 120 души, посочи Манолова.

Дружеството е общинско, което означава собственост на 1 млн. и половина столичани и всеки един от тях има право да знае какво е финансовото състояние и какви са намеренията на столичната топлофикация за следващата година, подчерта омбудсманът.

Манолова попита още защо дружеството има толкова големи разходи за външни услуги . През 2016 г. компанията е изразходвала 3 млн. лв за външни юристи, въпреки, че разполага с щатни, съобщи Манолова. Според нея тази сума е твърде висока, „имайки предвид, че съдебните разходи на дружеството за 2016 г. са около 10 млн. лв“.

Омбудсманът зададе въпрос и доколко са ефективни мерките по инвестиционната програма на дружеството. Топлофикационната мрежа е 1000 км, уточни Манолова, а по инвестиционната програма за 2016 г. е ремонтиран по-малко от 1 км. от заложени 20 км. През изминалата година са довършени около 7 км от плана за 2015 г., т.е. сумарно „Топлофикация“ е ремонтирала около 8 км.“ уточни омбудсманът.

Манолова повдигна и защо намаляват приходите от произведена електрическа енергия.

Г-жа Манолова обвини дружеството за 350 лв. юрисконсултско възнаграждение, получено от заведено дело срещу клиентка за 21 стотинки.

От „Топлофикация“-София пък обвиниха за загубите си КЕВР, където се регулира ценовата политика. Като друга причина те посочиха кризата с КТБ. Заплатите пък били увеличени от дружеството заради увеличаването на минималната работна заплата.

За изпълнение на инвестиционната програма за 2017 г. са предвидени 75 757 хил. лв., като собствените средства са за обекти на стойност 68 509 хил. лв., както и грантови средства от  Международен фонд „Козлодуй“, съобщиха от компанията. През  2017 г. дружеството изцяло ще въведе системата за дистанционен контрол в 4 200  абонатни станции в топлорайон „София”. Компанията предвижда през тази година  реконструкция на 23 км. от топлопреносната мрежа в столицата. Два приоритетни обекта в дружеството за 2017г. са изграждането на „Инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък” и на Ко-генерираща инсталация във ВОЦ „Овча купел”- 2.

Очаквайте подробности.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. За последните 5 години свинефермата герб е назначила 120 нови калинки по роднинска линия. За това фирмата е на загуба. Друг е проблема, че държавните фирми се източват на входа и изхода пак от герберските боклуци.

  2. В „Топлофикация София“ ЕАД заплатите последните 20 г. винаги са били по-ниски от тези в сродните предприятия от енергетиката. Фирмата дълги години бе във „фризера“ – заплатите не се осъвременяваха. Това доведе до липса на интерес от младите хора за работа във фирмата, а немалка част от подготвените кадри намериха друго работно място. Повишението на заплатите има за цел да привлече нови кадри и задържи добрите специалисти. В противен случай София трябва да разчита на друг тип отопление

  3. Има ли друга фирма, която да е дала под съд половината си клиенти? Има ли друга фирма, на която задължително си клиент, дори и да не искаш?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.