Снежна буря и катастрофи затрудниха трафика по пътя Варна-Добрич

Снегонавявания затвориха пътни участъци в община Казанлък

Кастингът на Слави за политици тръгва в началото на февруари Желание да участват са изявили 3 777 души

Цветлин Йовчев за последните убийства: Нещо се случва в подземния свят, има раздвижване

21-годишната жена, пострадала при вчерашната катастрофа край Хасково, се нуждае от кръв

Тръмп обяви „награди за фалшиви новини“

Николай Нанков: Магистрала „Струма“ ще бъде завършена през 2018 година, без участъка в Кресненското дефиле и тунела „Железница“

Арестуваха 9 души, транспортирали кокаин, скрит в ананаси

Протест в Сливен срещу увеличението на таксите за ясли и детски градини

Удължава се грипната ваканция в Пернишка област

Днес е Атанасовден

Затворени са проходи и пътища заради обилен снеговалеж

Жълт код за силен вятър в цялата страна

Рекс Тилърсън обеща, че американската армия ще остане в Сирия

Убиха бос на мафията в Гърция

Мая Манолова: ЦИК и партиите искат да „заметат” референдума

Снимка: Архив

Националният омбудсман Мая Манолова изрази притеснение пред БТВ, че политическите партии и Централната избирателна комисия (ЦИК) правят опит да неглижират и „заметат” референдума, който ще бъде проведен паралелно с президентските избори на 6 ноември.

Тя изброи няколко абсурдни решения на ЦИК и предупреди, че допитването би могло да има истински преки последици върху политическата система у нас.

Притеснително е, че големите партии не са се регистрирали да агитират за референдума, а ЦИК със спорни решения иска да откаже хората да гласуват, каза тя. Едно подобно решение на комисията е, че на избирателя ще се дава бюлетината за референдума само ако изрично я поиска. Това би било проблем в малките населени места, защото хората ще се притесняват да я поискат, ако властимащите са заявили, че не одобряват допитването, коментира Манолова. От ЦИК са заявили, че ще променят решението си, но още не се е случило.

Друго притеснително решение да се ограничи агитацията за допитването само в медиите с национален обхват и да бъдат изключен онлайн медиите например.

Третият пример е представители на инициативните комитети в секциите да се допускат само ако пълномощното им е лично подписано от представляващия инициативния комитет. Манолова изясни, че това на практика значи, че Слави Трифонов ще трябва да се подпише 12 хил. пъти на всяко пълномощно за представител в секциите.

Омбудсманът е категоричен, че се пречи вместо да се даде шанс на референдума.

По повод опцията в бюлетината за президентски вот, предвиждаща избирателя да посочи, че не подкрепя никой кандидат, Манолова заяви, че това е мислено в контекста на задължителното гласуване. „Но задължителното гласуване не е чак толкова задължително, защото няма санкции. Евентуално ще има заличаване от избирателните списъци”, посочи тя с уточнението, че последното е вече атакувано в Конституционния съд.

Инициативата на Манолова срещу монополите на частните съдилища се е увенчала вече с успех. По думите й депутатите са одобрили предложен от нея законопроект на първо четене, който забранява на частните арбитражни съдилища да разглеждат потребителски спорове.

За битката си с монопола на столичната „Топлофикация” Манолова заяви, че е изключително трудна, а всички комисии и властимащи се „разсейват”. „Вече година изпробвах всичко. Написах доклад с предложения, сезирах КС, ВКС, КЕВР. Оказва се, че монополите са по-силни от съда и институциите”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Безродните крадливи свине в българската политика имат страх, че ще им се изплъзне властта и далаверата от ръчичките, за това пречат на референдума. След него ще последват и други, а на дупетатите ще им се налага да коват закони, които ще им изядат далаверите.

  2. Четох, че при хората тялото расте до 22-25 години. Като ги гледам обаче по телевизора българските дИпутати, започвам да си мисля, че задниците им тотално опровергават природния закон!!!

  3. Каквото и да се случва със селячеството то е заслужено.В купом, маскарите решиха, че тук трябва да си остане пак овчарник, но от ново поколение. Овците са модифицирани преди пет века, кротки и млечни. От време на време сменят овчаря, а това се оказва достатъчно за млеконадоя и европейските главни пастири. Безбожници! Каква друга съдба трябва да имате?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.