Мая Манолова: Ще посреднича между институциите, за да бъде поправена мантинелата на мястото на катастрофата край Своге

Снимка: Архив

Ще посреднича между институциите, за да бъде поправена мантинелата, където стана катастрофата край Своге. Това каза омбудсманът Мая Манолова във връзка с казаното от Михаил Рашков от АПИ, че мантинелата, където е станала катастрофата край Своге все още не може да бъде ремонтирана, тъй като няма разрешение от страна на следствието.

Манолова обясни, че се наема да посредничи, така че мантинелата да бъде поправена. „Ще се обърна по съответния ред към органите на следствието да попитам дали има проблем да бъде поправена тази мантинела, след което ще се анагажирам да организирам преговори между АПИ и Община Своге, ако трябва да си разделят правенето на мантинелата", каза Манолова.

Веднага след катастрофата в участъка между Своге и Нови Искър са подменени мантинели, остава най-острият завой, обяви по-рано Михаил Рашков, директор на Дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ към Агенция „Пътна инфраструктура“(АПИ) на работна среща за подписката на повече от 100 граждани от Своге, които искат гаранции за безопасността на пътя София – Своге.

„Остава най-острият завой, в който има двупосочно движение. Днес взимат шаблони, за да могат да направят там мантинелите“, допълни още Рашков. Във връзка с мантинелата, където е станала катастрофата, той уточни: "Тази мантинела, в този участък, не е включена в проекта, който се изпълняваше. Тази мантинела е сложена от някого, не от нас", допълни още Рашков.

Той уточни, че без разрешение от страна на следствието не може да се направи нищо по ремонта.

За мрежите, предпазващи от падащи камъни, Рашков увери, че количествата са значително повече, отколкото в самия проект. „Това са едни 50-60 км. в дефилето. Горе-долу, ако цялото дефиле го опаковаме с предпазна мрежа, мисля, че ще са необходими около 30 – 40 млн. лв.“, допълни Рашков.

По думите му одит по пътна безопасност трябва да приключи и той ще каже къде трябва и къде е необходимо да се извърши ново монтиране на предпазни мрежи. „Дървета и храсти, доколкото можахме изчистихме, но продължаваме“, заяви още Рашков. "Всички пътни знаци, съгласно по Закона за движение по пътищата, има проект. Той е изпълнен", допълни още Рашков.

"Поддръжката на пътните знаци, маркировката, всичко това е в рамките на бюджета, който има Агенцията", каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България