МВнР на Румъния предупреди за пътуване в България: Натоварен трафик по границите в следващите дни

Хиляди румънци решиха да прекарат четирите си почивни дни за Празника на Богородица в чужбина, дори това да означаваше часове напразно чакане на границата. Всъщност задръствания в четвъртък имаше на почти всички пунктове на изход от страната.

Министерството на външните работи на Румъния (MAE) уведоми румънските граждани, които възнамеряват да пътуват до България или транзитно да преминат през тази територия към Гърция или Турция, че от четвъртък до неделя е възможно увеличено чакане при преминаване през българските гранични пунктове, особено при преминаване на моста Гюргево-Русе, съобщава Agerpres.

От 10 юли стартира основният ремонт на мостовия надлез от българска страна. В този контекст се препоръчва използването на всички български гранични пунктове, отворени за международен трафик, както следва:

На румънско-българската граница: Гюргево-Русе, Калафат-Видин, Негру Вода-Кардам, Вама Веке-Дуранкулак, Липница-Кайнарджа и Добромир-Крушари (последните два пункта с работно време 08.00 - 20.00 ч., за МПС с общ. допустима маса до 3,5t), Остров-Силитра, Турну Мъгуреле-Никопол (ферибот - с работно разписание 08.30 - 19.30; www.feribot-eurobac.ro), Зимнича-Свищов (ферибот - с работно разписание 08.30 – 19.00; www .ferry.bg) и Бечет-Оряхово (ферибот – с работно разписание 05.00 – 24.00 ч.; www.ferryboat.bg);

На българо-гръцката граница: Кулата-Промахон; Маказа-Нимфеа (разрешено общо тегло на МПС до 3,5т); Илинден-Ексохи (обходен маршрут за ГКПП Кулата, маршрут за Кавала); Капитан Петко войвода-Орменион (маршрут за Александрополис); Златоград-Термес и Ивайловград-Кипринос (последните два пункта само за МПС с допустима обща маса до 3,5т).

При транзитно преминаване през ГКПП Кулата МвнР на Румъния съветва гражданите да не използват второстепенни или третостепенни обходни маршрути, за да избегнат опашките от чакащи автомобили на магистрала А3 – Струма на изхода от България за Гърция (в такива ситуации, по тези обходни маршрути българските полицейски органи извършват контролни филтри, които не позволяват достъп до граничния пункт, освен в случаите на превозни средства, в които има длъжностни лица или служители на фирми, които работят в прилежащата зона на пункта, или местни жители в района; единственият път за достъп до Кулата на изход за Гърция е магистрала А3 – Струма);

На българо-турската граница: Капитан Андреево-Капъкуле; Лесово-Хамзабейли; Малко Търново-Дерекьой (последната е с малко съществуваща инфраструктура и постоянно отчита много дълго време на чакане).

Препоръчваме на румънските граждани, които се връщат в Румъния в неделя, 18 август, да влязат в страната през ГКПП на моста Гюргево-Русе, да имат предвид възможността за значително увеличаване на времето за чакане при преминаване през границата с Русе пропускателен пункт, към мостовата такса, в контекста на който българските власти извършват основен ремонт на надлеза на моста над река Дунав.

От Министерството на външните работи (МАЕ) напомнят, че от 5 юли тол таксата може да се плаща в онлайн системата само за превозни средства с пътнически капацитет до 8+1 - https://ep.customs.bg/eportal/public /index? pageId=40&isActive=id6. Мостовата такса все още може да се плати с банкова карта или в брой, съответно 2 евро или 4 лева.

Също така на българските гранични пунктове има центрове за събиране на парични суми от данъци, глоби или компенсаторни такси за електронния винетен режим, прилаган на територията на България. В такива случаи идентифицираните от системата румънски граждани са длъжни да изплатят всичките си задължения към българската държава, като плащането става само с банкова карта.

В този контекст е важно да бъдете правилно информирани, да закупите навреме електронната винетка (препоръчително е да я закупите преди навлизане в платения пътен участък в Република България) и да заплатите ТОЛ пътните такси в в съответствие с използването на пътната инфраструктура в България, съгласно действащото законодателство.

Българските власти настоятелно препоръчват електронната винетка да се купува онлайн през уебсайта www.bgtoll.bg (с версия и на румънски - https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica) - официален уебсайт, препоръчан от компетентните български органи.

Като се вземат предвид метеорологичните условия, регистрирани на българска територия (предупредителни кодове за екстремни температури, поява на растителни пожари или бури), на румънските туристи се препоръчва да се уверят, че по време на пътуването имат достатъчно ресурси от гориво, вода и храна и че те поддържат мобилните средства за комуникация в изправно състояние и че румънските компании за международен товарен или пътнически транспорт предприемат съответните мерки, за да организират добре маршрутите за пътуване, като вземат предвид възможността за регистриране на увеличено време на чакане на граничния пункт за българи и чрез осигуряване на необходимите ресурси от вода и храна на транспортираните хора.

Указани са водачите на МПС да се движат със съобразена скорост и оборудвани за движение превозни средства по пътищата за обществено ползване при летни условия и предупреждения за специфични метеорологични условия, да спазват стриктно поставената временна пътна сигнализация и указанията/сигналите на контролните органи на място. В периода на установяване на предупредителни метеорологични кодове е възможно по решение на българските власти някои категории пътища да бъдат затворени за пътно движение и въздушните полети да бъдат нарушени спрямо разписанието на полетите.

Допълнителна информация може да бъде достъпна, както следва:

- относно онлайн системата за плащане на мостови такси в Русе – https://customs.bg/wps/portal/agency-en/media-center/news-details/05-07-24-toll-danube-bridge - англ.

- относно актуалното състояние на пътищата - на безплатното приложение LIMA www.lima.api.bg, на интернет страницата на Агенция "Пътна инфраструктура" - www.api.bg и на телефон 0035970013020, достъпен офлайн Стоп;

- относно летателната обстановка на летище София - www.sofia-airport.eu;

- относно състоянието на времето – на сайта www.weather.bg; относно митническия режим, при влизане в България от Турция, на сайта www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Условия за пътуване в България, заглавие Митнически разпоредби) и на сайта на българската Агенция „Митници“ – https:/ /customs.bg/wps/portal/agency-bg/home/info-citizens/Важно%20известие%20за%20пътници;

- относно електронната винетка и системата e-TOLL – на сайта www.bgtoll.bg;

- относно пътната обстановка през българските гранично-пропускателни пунктове - на сайта www.mvr.bg.

Румънските граждани могат да поискат консулска помощ на телефоните на посолството на Румъния в София: +35929712858 и +35929733510, като обажданията се пренасочват към Центъра за контакти и поддръжка на румънски граждани в чужбина (CCSCRS) и се отговарят от операторите на кол центъра постоянно.

Също така, румънски граждани, изправени пред тежка, специална, извънредна ситуация, имат на разположение постоянния телефон на дипломатическата мисия на Румъния в Република България: +359879440758.

Министерството на външните работи препоръчва да се консултирате с уеб страниците https://sofia.mae.ro и www.mae.ro.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България