МВнР отговори на Ивица Дачич чрез „Труд“: Ще продължим да защитаваме правата на българските общности зад граница

Българското правителство защитава и ще продължи да защитава правата на българските общности зад граница, не само в Сърбия. Това заявиха от външно министерство пред „Труд“ във връзка с изявленията на сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич пред националната телевизия на западната ни съседка.

„Това е и един от основните приоритети на Министерството на външните работи. По отношение на Република Сърбия България не настоява нищо повече от това страната да спазва конституцията и законите си по отношение на малцинствата, както и ангажиментите си в рамките на предприсъединителния процес", се казва още в позицията на българското външно министерство.

Припомняме, че по информация на БГНЕС пред държавната телевизия на Сърбия, Ивица Дачич коментира тежката конфронтация между Черна гора и Сърбия. По време на интервюто в един момент без никакъв повод Дачич намеси България и избухна: “За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?”.

Думите на Дачич срещнаха острата реакция и на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов: „Като вицепремиер по обществен ред и национална сигурност на Р България, като историк и лидер на ВМРО, отговорът ми към Дачич е: става дума за правата на онези българи в териториите, които през 1919 г. Сърбия неправомерно окупира след Ньойския договор. На които забраняваше до 44-та година да се наричат българи, а след това ги тормозеше, мачкаше и принуждаваше да се изселват от родните им места.“

Каракачанов припомни думите на сръбския си колега: „в интервю Дачич каза: “За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия, но България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?“ И обобщи: „Българската държава няма да спре да защитава правото децата на нашите сънародници да учат с учебници на български език. Няма да отстъпи и на йота от изискванията за спазване на всички свободи и права, които се полагат на българското национално малцинство в съседна Сърбия“.

Коментари

Задължително поле