МВнР: Преди 30 години България призна независимостта на Северна Македония

На днешната дата, преди 30 години, Република България взе историческото решение първа в света да подкрепи стремежите към суверенитет и независимост на Република Северна Македония и Босна и Херцеговина. Страната ни бе и сред първите държави, които признаха независимостта на Словения и Хърватия, припомнят от Министерство на външните работи по повод годишнината.

През годините България продължи да развива двустранните си отношения с тези държави, водена от искреното желание да помогне за международното утвърждаване на тези страни, с които споделяме много общи интереси за траен мир, стабилност и просперитет в нашия регион.

България се превърна в най-активния поддръжник на европейската и евроатлантическата интеграция на тези държави. Политиката ни остава такава и до днес.

Убедени сме, че нашето общо настояще и бъдеще в ЕС и НАТО е постижимо с усилия, воля и смелост за утвърждаване на демократичните ценности, провеждане на реформи, изкореняване на унаследените от миналото негативни стереотипи, разделителна риторика и повишаване на взаимното доверие.

Уверени сме, че добросъседските отношения в нашия регион са правилният път за изграждане на пълноценно партньорство и стабилни основи за бъдещето на идните поколения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България