МВнР: Теодора Маджарова ще бъде превозена със специално оборудваната линейка от Истанбул до София

Българката Теодора Маджарова, която се намира в тежко здравословно състояние, отпътува тази сутрин от Сау Паулу за Родината с редовен полет до Истанбул, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева нашите мисии във Федерална република Бразилия и в Република Турция оказват пълно съдействие за транспортирането на българската гражданка. Маджарова бе превозена от болницата в град Можи Гуасу до летище Гуарулос – Сау Паулу, със специализирана линейка със съвременно оборудване и две медицински лица, придружавана от български консул.

Служители на Министерството на външните работи на Федерална република Бразилия и на авиокомпанията подпомогнаха преминаването през летище "Гуарулос". На летище “Ататюрк” Истанбул г-жа Маджарова ще бъде посрещната от специално оборудваната линейка, която ще превози нашата съгражданка до София.

Местните институции оказват пълно съдействие. Двама служители в Генералното консулство в Истанбул ще съдействат за бързото преминаване на българската гражданка и придружаващите я през контролните органи. В случай че възникне необходимост от хоспитализирането й в гр. Истанбул, тя ще бъде приета в болница, която е разположена в непосредствена близост до летище „Ататюрк“, която е подготвила за целта лекарски екип.

По преценка на фирмата за медицински транспорт трансферът до Република България ще бъде извършен с линейка, а не със самолет. Турските медицински специалисти, придружаващи г-жа Маджарова, в консултация с български лекари, смятат, че инсталирането на медицинската апаратура в самолет от Истанбул до София би отнело значително време, което, допълнено с по-ниската скорост на полета при българския военнотранспортен самолет Спартан, не би спестило време.

Риск носи и повторното излагане на българката на промени в налягането.

ГК-Истанбул и ГК-Одрин ще окажат съдействие при преминаването на линейката през държавната граница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България