МВР дава 5 млн. лева за бензин на патрулките в акцията срещу битовата престъпност

Успяхме до края на миналата година да приключим процедурите за зимните униформи. Обувките би трябвало вече да се раздават. Всичко, което бе планирано през 2016 г е финализирано,  дадени са акредитиви и очакваме до месец и половина поръчаните униформи да бъдат раздавани на служителите. Това заяви във вторник във Велико Търново министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. Тя обясни,че през последните години е имало големи трудности с приключването на този род обществени поръчки заради даването право автоматично фирми на инвалиди да печелят тези изпълнения.

Министър Бъчварова посети Областната дирекция на МВР в старата столица, за да обяви ресурсите, които влизат в областта по акция „Битова престъпност“, която е на стойност 5 млн. лв. Бъчварова похвали работата на дирекцията след кратък анализ на фактите с ръководството. За миналата година във Великотърновска област са извършени около 250 престъпления по-малко, регистрираните са малко над 2000, а разкритите 1716. Кражбите са били 1472, но по-голяма част от тях са разкрити.

По време на визитата на министър Бъчварова стана ясно, че ще се назначат 14 сътрудници на МВР с конкурс, които ще са бивши полицаи и бивши военни. Те ще заемат мястото на 14 полицаи, които ще бъдат изкарани на улицата и по селата, където има нужда от присъствие на униформени.

„Освен това в „боя“ с битовата престъпност влизат и 7 колеги, които до сега бяха командировани на границата“, допълни директорът на ОД на МВР във Велико Търново ст.ком. Димитър Машов.

Новите автомобили за дирекцията ще бъдат 9, които ще се разпределят във всички общини, а за областната структура те ще бъдат три.

„Ние сме осигурили тази операция на МВР с допълнителните средства от 5 млн. лв.,което изобщо не е малко. Става дума за допълнително гориво на автомобилите, което вече е разпределено. Дава се гориво средно на ден за още 200-230 км. на една кола. Сътрудниците по охраната няма да имат полицейски функции, такива ще имат новоназначените полицаи да селата. Предстои и предоставянето на новите автомобили до месец-два по тази операция на това правителство“, каза Румяна Бъчварова.

Тя подчерта, че от 2008 г. на МВР не са раздавани нови возила .Според нея операцията „Битова престъпност“ е в ход и няма причина тя да бъде спряна освен извънредно обстоятелство каквото би могло евентуално да бъде решение на нейния заместник в служебния кабинет, който би могъл да отмени нейна заповед, но тя се надява това да не се случи. Министър Бъчварова е категорична, че следващият кабинет получава МВР в един добър вид и без задължения и така полицията ще може да се съсредоточи най-сетне върху преките си задължения за борба с престъпността.

На въпрос как ще коментира спрягания за вътрешен министър в бъдещия служебен кабинет Богомил Бонев, Бъчварова каза,че може да коментира,когато има назначение.Тя се надява нейният наследник да е добър професионалист и свестен човек.

"На полицията трябва да се даде шанс да си върши работата и да не се въвлича в политически интриги и ненужна риторика", каза още Румяна Бъчварова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право