Голям пожар в близост до автокъщи във Варна

Тръмп заплаши с високи мита френското вино

Премиерът Борисов: Правителството изпълни своя ангажимент и осигури 82,510 млн. лв. на Министерството на отбраната за ремонта на самолетите

Корнелия Нинова : Шипченската епопея е ярък пример за родолюбие и братство

Разстрелът на Георги Илиев – много версии, но недоказани 14 години от покушението срещу боса на ВИС

Ирен Онтева и Галена Димова отново на подиума На Grand glamour show в Свети Влас

„Паразит”: Трилър триумф за корейското кино Понг Джун Хо с още един хит

Министър Димов налага по-строги условия за дейността на предприятието за отпадъци в Шишманци

Президентът на Шипка: Похитителите на българската история нямат място в бъдещето (ВИДЕО)

Йога ли е да тренираш с кучето? Беседи, купон и музика на живо на фестивала Udaya Live!

Берта Бенц е първата жена-шофьор в света Находчивата дама използва препарат срещу петна, фиба и жартиер, за да придвижи автомобила на мъжа си

Хайде на чушките!

Разкриха нива за отглеждане на канабис до Костинброд (СНИМКИ)

Короноваха 20-годишна красавица за мис Варна 2019 Най-светското събитие край морето се завъртя като ретроспекция на холивудски хитове

70-годишен мъж пострада тежко при катастрофа между каруца и бус край Разград

МВР дава 7 милиона лева за спасяване на тел. 112 Трябва да се подмени изцяло софтуерът и хардуерът на системата

Спешният телефон може да застраши националната сигурност, твърдят от МВР

МВР обяви нова обществена поръчка, с която да бъде спасена Националната система за спешни повиквания. От април 2015 година телефон 112 е оставен без поддръжка и всеки момент може да спре.

Обществената поръчка “Възстановяване на работоспособността на Национална система 112 и осигуряване на техническа поддръжка” е за 7 милиона лева без ДДС. През юни т. г. тя бе за 13 милиона лева, но след месец бе спряна заради технически нередности. Преди това пък бившият МВР шеф Румяна Бъчварова имаше планове да изгради изцяло нова система срещу 50 милиона лева, но това не се случи.

В новата поръчка е заложено да се възстанови нормалната работа на тел. 112, да се достави и въведе в експлоатация ново хардуерно оборудване, както и частично да се подмени критично амортизираният хардуер в районните центрове в София и Русе. Изисква се и да се актуализира софтуерното приложение за спешни повиквания до последна версия и осигуряване на 2-годишна техническа поддръжка на системата, като максимално допустимото време за нефункциониране на услугата да е 52 минути за 365 поредни дни. Най-вероятно с новия софтуер хората със слухови и говорни увреждания ще могат да подават сигнал до тел. 112 с SMS.

В мотивите за ускорената поръчка е записано, че националната система е с нарушени основни функционалности и това поставя в риск живота и здравето на гражданите, изпаднали в беда. “В случаите на природни бедствия, терористични заплахи или други кризисни ситуации, това е заплаха и за националната сигурност на страната ни”, твърдят от МВР в документацията към обявлението.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.