МВР дисциплинира и граничари с боди камери

МВР-министърът се срещна с кметове на общини и села в Шуменско

Радев не е оптимист, че малко точки ще възпитат шофьорите

Граничните полицаи скоро ще бъдат закичени по подобие на катаджиите с боди камери, записите от тях ще се ползват да се следи какво правят служителите и дали няма неправомерни действия. Министерството вече е пуснало поръчка за закупуване на 300 броя. Това обяви пред журналисти в Шумен вътрешният министър Валентин Радев и коментира, че чул от ръководството на шуменската полиция, че въведението на устройствата при пътна полиция намалявало желаещите за КАТ-Шумен.

"Да намаляват! Ние защитаваме гражданите, не само служителите си. Камерите защитават всички по веригата. Това е една стъпка да ги дисциплинираме", категоричен бе министърът, който е взел на мушка лошите практики. Радев каза, че ще опита записите да имат сила в съда, включително и тези направени с камерите за охрана на обществения ред.

Точно този проблем с липсата на видеонаблюдение по селата, което може да пребори престъпността, му поставили кметове на населени места в Шуменско на срещата по-рано във вторник. МВР-министърът обещал, че полицията може да постави камери, но само на възлови места - входно-изходни артерии, където прецени. Но за вътрешността на населените места трябва да се търсят средства от други източници. Държавата може да закупи софтуер, който да обработва информация и тя централизирано да отива в МВР и така да се реагира на сигналите, каза Радев.

Добър пример са центрове в София, Бургас и Севлиево, а за Шуменско също ще се съдейства. "По-важно е кой ще обслужва камерите", настоя министърът и подчерта, че ако вдигнат броя на камерите, иска да чуе, че от четирима полицаи ще бъдат намалени до двама. После се презастрахова, че "ако те пък помагат за превенцията, ако трябва и щата ще увелчим". Няма срокове кога ще бъде решен въпросът с видеонаблюдението. Радев обаче бе категоричен, че в един момент "цялата държава ще се гледа, не измисляме колелото, но струва пари и време".

Министърът призна, че не е сигурен в ефекта, който ще има намаляването броя на точките за младите шофьори. "Не съм убеден, че това ще даде резултатът, който очакваме", каза той и даде пример, че двойният скок на глобите за превишена скорост не е оправдал очакванията. И до сега нямало видими резултати, а експерти го убеждавали, че трябва да се изчака половин-една година.

По нашумелия случай с "Летище София" Радев настоя да се погледне и в още една посока - кой друг отговаря за сигурността на летището. "Не сме само МВР. Иска ми се да попитам и Министерство на транспорта какво ще отговарят", каза той.

Радев дискутира пред журналисти и темата с телефонните измами, срещу които са прави всичко възможно за свеждането им до минимум. Според министъра, нямало законодателни пречки да се откриват мошениците, които мамят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България