МВР на Хърватия събира информация за инциденти срещу трима български граждани

Снимка: Pixabay

Министерството на вътрешните работи на Хърватия събира информация за инциденти срещу трима български граждани след сигнал на посолството ни в Загреб, съобщава електронното издание на вестник Vecernji List.

„Министерството на вътрешните работи получи информация от правителството на Република Хърватия и Министерството на външните и европейските въпроси, след уведомление от българския посланик в Хърватия, в което се посочва, че трима български граждани са били ощетени от незаконно поведение от други лица. В тази връзка полицията събира цялата съответна информация, за да може да предприеме по-нататъшни мерки и действия от тяхната компетентност “, съобщиха от МВР в Загреб, без да посочват за какво незаконно поведение става дума.

Без да навлиза в подробности, в сряда премиерът на Хърватия Андрей Пленкович заяви пред репортери, че в страната се наблюдава ръст на инцидентите срещу граждани на България след изявленията на президента Зоран Миланович. След срещата на върха на Словения и Хърватия със страните от Западните Балкани на 17 май 2021 г. в Бърдо край Кран Миланович заяви, че страната му щe пoдкрeпи зaпoчвaнeтo нa eврoпeйcкитe прeгoвoри cъc Ceвeрнa Мaкeдoния, която е в „невъзможно положение“. „Това, което държава-членка на ЕС прави със Северна Македония сега, наричам „влизане в чуждо“, т.е. навлизане в интимното пространство. Да се поиска от страна-кандидат, която е в преговори за членство, да определи своя национален генезис в учебниците по история, както се изисква от съседна държава, навлиза в интимно пространство, така не се прави. И аз ще се противопоставя открито на това“, каза Миланович.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа