МВР отпусна 16 хил. лв. в помощ на наши граничари, обвинени за смъртта на турски рибар

Общо 16 хил. лв. са отпуснати от МВР за покриване на хонорари на турски адвокат, необходими за представянето на двамата действащи служители Живко Петков и Николай Костов пред турския съд. Те са обвинени заедно с още двама колеги за смъртта на турски бракониер. Финансовата помощ е гласувана след извънредно заседание на комисия, в рамките на която са одобрени по 8000 лв. на човек. Това стана ясно от отговора на вътрешния министър Младен Маринов към народните представители Димитър Бойчев и Диана Саватева. Те поискаха информация относно предприетите действия от страна на МВР за подпомагане на четирима български граждани, настоящи и бивши служители на министерството.

„В момента в Турция се води наказателен процес срещу четирима български граждани, двама от които настоящи служители във МВР. Другите двама са напуснали системата. Делото е свързано с инцидент през 2008 г, когато Михаил Цонков, Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков са част от състава на „Гранична полиция“ и са действали в изпълнение на служебните си ангажименти. На 17 април 2008 г. край Резово те правят опит да задържат турска гемия с бракониери на калкан, нарушила морската ни граница. След неподчинение на нарушителите, е произведен неволен изстрел и един от бракониерите е загинал“, припомни хронологията на събитията от трибуната на НС Димитър Бойчев. Той обобщи и развитието на казуса до настоящия момент.

Министър Маринов изрази категоричната подкрепа от страна на МВР и Главна дирекция „Гранична полиция“ към българските граждани. „Те са изпълнили професионалните си задължения по законосъобразен начин. Със заповед от 16 ноември стартира и дарителска акция в структурите на министерството за финансово подпомагане на защитата на обвинените гранични полицаи. За мен ще бъде основен приоритет да защитавам служителите на МВР, когато те са изпълнили професионалния си дълг“, коментира Маринов.

Диана Саватева заяви от трибуна, че като народни представители от Бургас тя и нейните колеги от ГЕРБ не само имат емоционално отношение, но са ангажирани и с решаване на казуса на практика.

Коментари

Задължително поле