Всяка пето българче с наднормено тегло

Президентът връчи висши държавни отличия на шестима изтъкнати българи

Бирата отлага менопаузата

Борисов се срещна с премиера на Финландия Анти Рине, обсъдиха Многогодишната финансова рамка

ЮНЕСКО показва постиженията на БАН в Париж

Деси Цонева роди момиченце

Светослав Костов: Ще обжалвам решението на СЕМ

Лейкърс се справи с Уориърс без Къри

Оставиха в ареста жената, обвинена за убийството на приятеля си в Костенец

Задържаният за убийството на фелдшер от село Орешник остава под стража

Японска компания иска да продава наши млечни изделия, мед и пчелни продукти

Бургазлийка на световния конкурс „Мис Планет“

Жан Клод Юнкер: Не виждам причина да бавим Брекзит след сделката

Условна присъда за причинена смърт по непредпазливост при дърводобив

МВР отчита нарастване на мигрантския натиск с 50% за една седмица, установени са нови 734 чужди граждани

Снимка: Архив

Вътрешното министерство отчита нарастващ мигрантски натиск над България през миналата седмица, когато в страната са установени нови 734 чужди граждани. Броят на установените лица е с близо 50% повече от предишните 3-4 седмици, когато службите засичаха по около 450-500 мигранти седмично, предаде БГНЕС.

Статистиката показва, че и Европейската гранична служба, чиято дейност по охрана на външните граници на Европейския съюз, стартира именно от българо-турската граница на 06 октомври не е в състояние да спре засилващия се мигрантски поток през България.

Данните на МВР показват още, че мигрантите не срещат проблем при желанието си да нахлуят в България. Проблемите им идват при опит да напуснат страната по посока Сърбия, което за повечето се оказва невъзможно, заради строгия контрол на сръбските власти.

От 734 мигранти заловени за периода 06-13 октомври – едва 129 са установени на българо-турската граница, а 461 на българо-сръбската граница. Във вътрешността на страната са заловени 144 лица. МВР се опитва да смекчи тази констатация с извода, че от началото на годината до 13.10.2016 г. на изход на държавната граница са задържани 10 196 лица, от които 4 297 лица са без регистрация от органите на МВР.

За сравнение със същия период на 2015 год. на изход от страната са задържани 9 364 граждани на трети страни, от които 7 222 без регистрация.

Броят на мигрантите от Афганистан става все по-голям, сочат още данните на службите. В последните седмици над 60% от влизащите нелегално чужденци у нас са предимно афганистански мъже. В пъти по-малко са иракчаните и сирийците. От началото на 2016 г. до средата на октомври заловените на българска територия мигранти вече са почти 16 000.

Миналата седмица Дирекция “Миграция” при МВР е увеличила с 300 местата за настаняване на мигранти от “затворен тип”, които вече са 1240 при 940 до края на септември месец. Въпреки това заетостта на местата, в които се настаняват опасни чужденци или такива с неустановен произход, е 148% или 1830 души.

Бежанските центрове към Държавната агенция за бежанците са заети на 99%. В тях са настанени около 5100 чужди граждани. 477 чужденци се намират на външни адреси. Едва десет чужди граждани са били изведени от страната за период от една седмица, осем от тях принудително, двама доброволно са се върнали в родината си.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Най-бързият и сигурен начин на ГЕРБ да спечелят всякакви избори и да се бетонират във властта е Пожарникарят да издаде заповед да се стреля на границата с цел защита на териториалната цялост на страната. Това обаче няма да стане, понеже Пожарникарят служи на Господарите си, а „сюзеренът“ е с вързани ръце и запушена уста. Ееехх, Орбане, дай да направим една българо-унгарска федерация!

  2. не е вярно!
    мвр явно саботира евроатлантическото партньорство!
    юнкер каза, че всичко върви по мед и масло, а боко извика такси службата на каналджиите – фронтекс, да стои на границата!

  3. CEDA, CEKAJTE I KE VIDITE ,KE VLIZAT PO-70,000NA DEN-TURCINO KE GI PRASTA-AMIN NEMA EVROPA -EVROARAPIA-AMIN,DANO BRAKJATA RUSI GI SPRAT-AMIN

  4. Е ! нали ББ се беше договорил с ердоган !? А каква излезе ?– лъже за да остане на власт или е некадърен ?? според мен и двете !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.