Бабинден бе отбелязан на площада в Несебър

Антон Недялков: Бях пред край на кариерата

Дейвид Джеймс ексклузивно пред „Труд“: Берба е елегантен и нестандартен

Пиян шофьор на руски тир ударил полицай с щанга по главата След като си купил още алкохол за из път, криволичил и се удрял в мантинелите

ВМРО: Гърци, не сте съвсем прави за Македония!

БСП внася сигнали в прокуратурата срещу кметове от ГЕРБ и Цветан Цветанов Управляващите отрекоха с документ, че всички препоръки на ДАНС за митниците са били изпълнени

Подслониха във фургон бездомник след опит да се самоубие Митко Каковски вече има покрив след 15 години под открито небе

Башар Асад заяви, че операцията на Турция в град Африн е подкрепа за екстремистки групировки

Проектират космически Ноев ковчег и летище за ракети Варненски ученици и студенти представят идеи в два конкурса на НАСА

Катастрофа с ТИР блокира движението по пътя между Враца и Оряхово

Карнавално шествие за Бабинден в Брестник

Втори протест срещу поскъпването на водата Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

МВР предупреждава за усложнена обстановка в Северна България

Снимка: Архив

Кризисен щаб, ръководен от министър Румяна Бъчварова, е сформиран и работи от вчера във връзка с очакваното влошаване на времето идните дни. В него участват представители на МВР, Агенция „Пътна инфраструктура“, Министерството на транспорта, Министерството на енергетиката и Министерството на здравеопазването. Основната задача е да се организира предварително работата на институциите за справяне с всички предизвикателства, които могат да бъдат предизвикани от усложнената метеорологична обстановка, съобщават от пресцентъра на МВР.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова обяви на брифинг днес, че щабът ще заседава в следващите няколко дни и периодично ще предоставя информация, която да бъде разпространявана сред населението. Тя обобщи, че е направен анализ на метеорологичната обстановка, заедно с експертите от БАН, и към момента са определени възможните рискови места и области. По думите й, най-сериозно се очаква да бъдат засегнати областите в Северна България и най-големи трудности се очакват в Североизточна България. Има опасност от реално усложняване на обстановката и в някои области на Южна България, основно в Смолян и Пазарджик. „Това е предварителна информация, ще се следи прогнозата и обстановката на всеки три часа и ако се наложи, ще се прави корекция в мерките, които ще се вземат. Усилията ни са насочени към това да се организира цялата налична техника и тя да е на разположение“, подчерта Бъчварова.

Тя добави, че ще се работи в тясна връзка с общинските власти и областните управи, на които са дадени инструкции и ще се поддържа конферентна връзка с тях. „Гражданите ще се информират за развитието на метеорологичната обстановка и ще даваме указания за тяхното поведение в тази ситуация, защото опитът ни от последните случаи показва, че това е една от най-ефективните мерки за справяне с трудностите. Много разчитаме всички да се съобразяват с указанията на властите, независимо дали това означава промяна на техните планове“, подчерта министър Бъчварова и допълни, че е разговаряно с МО, което е в готовност да се включи и да помогне в случай на нужда.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е взело всички необходими мерки, за адекватна реакция при усложнена ситуацията, заяви министър Ивайло Московски. Освен по шосейните пътища, помислено е за жп и водния транспорт. Той съобщи, че допълнителни екипи са осигурени от Националната компания железопътна инфраструктура и от Транспортното строителство и възстановяване.Тяхната основна задача ще е бързото възстановяване на евентуалните щети по контактната мрежа на жп-транспорта, причинени от силен вятър или паднали дървета и клони. В пристанищата е осигурена готовност да се подпомага с допълнителна техника. „Надявам се при много усложнена обстановка, до часове да можем да реагираме“, каза министърът.

Той обясни, че са проведени разговори с ръководителите на мобилните оператори, които са декларирали, че всички техни станции са снабдени с резервни батерии и генератори на дизелово гориво. Осигурени са и химикали за незамръзване на горивото. В случай на необходимост те са в състояние да осигурят и връзка от сателит. Той подчерта, че екипи на АПИ, ДАИ и МВР ще осъществяват контрол по трафика, основно на тежкотоварни автомобили.

„Призовали сме ги максимално да ограничат движението си от четвъртък до неделя. Само в най-належащи случаи да предприемат пътуване и то с добре подготвени машини, гуми, гориво и оборудване. Информирали сме с имейли всички асоциации на превозвачите да вземат предвид очакваното усложняване на обстановката и е хубаво да се въздържат, ако не е крайно належащо, от пътуване на тежки превозни средства“.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че е направен анализ на основните рискове пред електроенергийната система и са набелязани мерки, за да може тя да работи безпроблемно. Петкова обобщи, че са проведени разговори с трите електроразпределителни предприятия и те са осигурили допълнителни екипи, които да реагират при едни евентуални повреди. Така например от ЧЕЗ, работещи в Северозападната част на страната, от 50 екипа, които нормално работят всеки ден, са осигурили още толкова. ЕОН, които обслужват Североизточна България при 62 екипа, са осигурили допълнителни хора и в проблемните дни ще разполагат с 82. И ЕВН, които оперират в Южна България са осигурили 150 екипа.

„Електроенергийният системен оператор също е в готовност да реагира. След март 2015 година, когато имаше обилни снеговалежи в Южна България, от които извлякохме своите поуки, ЕСО закупи 10 УТВ-машини. Те са разположени в различните центрове на ЕСО, така че да реагират веднага. Разполагаме и с рамков договор за облитане с хеликоптер в труднодостъпни територии. Разполагаме и с рамков договор за оглед с дронове. ЕСО може да мобилизира в рамките на часове от 1000 до 1500 души, в зависимост от потребността за реакция“, поясни министър Петкова. Тя обобщи че са подсигурени всички ТЕЦ-ове, мините ще могат да подават допълнителни въглища за централите в Маришкия басейн. Проблеми с доставките на газ също не се очакват – доставките са ритмични, а хранилището в Чирен разполага с достатъчни количества.

Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков обобщи, че е разговаряно с министерството на образованието и науката и заради влошената епидемиологична обстановка, както и заради очакваните минусови температури, е преценено да се препоръча на училищата да не работят до началото на идната седмица. Освен това на Центровете за спешна медицинска помощ и болничните заведения са дадени указания за проверка на наличната техника и медицинското оборудване, за зареждане на автомобилите с гориво и те да са в постоянна готовност за транспортиране на пациенти. Указано е също пациентите, които са на хемодиализа, сега да се транспортират до лечебните заведения, както и родилките, чийто термин предстои в идните дни, за да не се налага в критична ситуация да им се осигурява транспорт, а линейките да се насочват за спешните случаи, които възникват. Шарков каза още, че има договор с ВВС и една частна летателна фирма, и при нужда ще се използва летална техника.

Екипите на горските предприятия са в пълна готовност да реагират, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Свилен Костов. Те разполагат със 190 екипа. Осигурена им е транспортна техника, както и моторни триони. Освен това разполагат с допълнителна механизация като булдозери и трактори.

От АПИ обобщиха, че най-сериозни валежи, според прогнозата на БАН, се очакват в Северна България и по-специално в североизточната част на страната. Там е възможна покривка от около 50 сантиметра в комбинация със северни ветрове, достигащи скорост 20 метра в секунда. Заради това са направени проверки на всичките 350 опорни пункта, на които са локализирани снегопочистващите машини и няколко часа преди очаквания валеж ще бъдат разположени на 650 точки за изчакване, за да могат да реагират веднага. Общо са осигурени над 3000 почистващи машини. Голяма част от първокласната мрежа и магистралите ще бъдат обработени още тази нощ срещу заледявания.

Инж. Георги Златев от АПИ обобщи, че ако прогнозата за силни ветрове и навявания се потвърди и се стигне до навявания над един метър и видимост под 10 метра, пътищата ще бъдат затваряни, особено третокласните, които свързват малките населени места. Той препоръча в дните петък и събота да не се предприемат пътувания в Североизточна България, освен, ако това не е належащо. В никакъв случай водачите да не нарушават указанията на органите на реда и да не шофират в затворени участъци, каза той.

Началникът на отдел „Пътна полиция“ при ГДНП комисар Бойко Рановски обобщи, че е направена организация и екипите са в готовност. „Мобилизирани са максимален брой пътни полицаи, които при получаване на информация от АПИ за влошаване на пътната обстановка и необходимост от затваряне на пътни участъци, максимално бързо да реагират и преустановят навлизането на МПС в тези участъци, за да може почистващата техника да бъде подпомогната. Призоваваме водачите, ако не се налага пътуване, да избягват Североизточна България и ако тръгват на път да се осведомяват предварително за пътната обстановка. Ако има затворени участъци да не навлизат в тях и да спазват указанията на контролните органи, защото при предишни ситуации имаше случаи на несъобразяване, което доведе до задръстване на определени участъци и усложняване на обстановката“, каза Рановски.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.