МВР: През студените месеци е пикът на посегателства от джебчии

Снимка: Архив

С настъпването на студените месеци рискът да станем жертви на джебчии се увеличава, припомнят от полицията. В София този тип кражби чувствително намаляват, показва справка на столичната полицията. От началото на годината до края на октомври са регистрирани близо 500 улични посегателства. За същия период на миналата година те са били с близо 200 повече.

Районите около болници, спирки от градския транспорт и обществени превозни средства. Това са местата, където трябва да сме особено бдителни за джебчии.

Есента и зимата са любимите сезони на уличните престъпници, защото хората често оставят телефони, пари и скъпи вещи в джобовете на якетата си. Така стават по-лесни мишени за джебчиите, информира БНТ.

Как да разпознаем джебчия? Обикновено те търсят контакт с жертвата си - да са близо до нея, до дрехата, чантата ѝ. В повечето случаи не действат сами, а всички в групата имат строго определени функции - единият извършва действието, другият наблюдава внимателно жертвата, а третият околните. В градския транспорт стават голяма част от джебчийските кражби. А Столичната община има план за действие при такива ситуации.

"Водачите са инструктирани как да действат при дадени ситуации, които се случват в движение. На момента, когато се усетят самите граждани, подават сигнал на водача, той спира автобуса на безопасно място, подава сигнал през паник бутона или звъни на 112 и се изпращат полицаи", заяви Борислав Попов - "Безопасност на движението" към Столичен автотранспорт.

110 автобуса от столичния градски транспорт са снабдени с камери за видеонаблюдение, които са в помощ на полицията и при такива сигнали.

Полицаи съветват а бъдем по-внимателни, да наглеждаме чантите и багажа си и да не оставяме ценни вещи в джобовете на връхните си дрехи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право