МВР разби канал за нелегални мигранти от Гърция

Трафикант на мигранти, задържан при акция на ГДБОП. Снимка: МВР/Архив

Ръководел го 25-годишен афганистански гражданин

Канал за нелегални мигранти от Гърция за България разкриха гранични полицаи от Смолян и Хасково, съобщиха от МВР.

На 17 септември т.г., в района на местността Колибаря, граничен полицейски наряд от ГПУ-Ивайловград подава знак за спиране на движещи се по пътното платно три автомобила, които не се подчиняват на полицейското разпореждане. Веднага, заедно със служители на РУ-Ивайловград, са предприети заградителни и оперативни действия. В резултат на бързата реакция, малко по-късно в района са установени колите - едната от които претърпяла пътно-транспортно произшествие, с петима български граждани - на възраст от 24 до 36 години.

Освен българите, в автомобилите са открити и 16 чужденци без документи за самоличност, представящи се за граждани на Афганистан. Всички те са задържани и са приведени в помещение за задържане на ГПУ Ивайловград.

В хода на продължилото разследване е установен и задържан организаторът на канала – 25-годишен афганистански гражданин, пребиваващ в София. Извършени са процесуално-следствени действия на адреса, обитаван от него, където са задържани още двама незаконно пребиваващи афганистанци.

За случая е уведомен дежурен прокурор от районната прокуратура в Ивайловград. Срещу българите, превозвали мигрантите, са образувани три бързи производства по чл.281, ал.2 от НК, а срещу афганистанските граждани - 8 бързи производства по чл.279 от НК.

Според първоначалните данни се касае за организиран канал за превеждане на нелегални мигранти през границата на страната към страни от Западна Европа.

Коментари

Задължително поле