МВР спипа 68 коли, вдигащи шум над допустимото

В изпълнение на конституционно закрепените си правомощия да следи за спазване на законността и по повод постъпил сигнал за предотвратяване на вредното въздействие на високите децибели на моторни превозни средства с шумоусилващи устройства, Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира министъра на вътрешните работи да извърши проверка, в съответствие с контролните му правомощия, обезпечаващи защита от шума, излъчван от пътни превозни средства в околната среда (чл. 19, т. 1 от ЗЗШОС). Това съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.

Целта на сезирането от страна на ВАП на компетентните органи, извършили проверката, е спазване на разпоредбите на Закона за защита от шума в околната среда - създаване на здравословни условия на живот на населението и опазване на околната среда от вреден шум.

След сезиране от страна на ВАП, от МВР са предприети специализирани полицейски операции, извършени в периода от 23.10.2020г. до 28.10.2020г. на територията на страната. Основен акцент в проверката са били моторни превозни средства с неизправни шумозаглушители или липсата на такива, както и допълнително монтирани шумоусилващи устройства.

За 5 дни са били проверени общо 28 444 броя моторни превозни средства, констатирани са 68 броя нарушения по предмета на проверката и са издадени 41 броя заповеди за прилагане на принудителна административна мярка.

Коментари

Задължително поле