МВР с Биг брадър за частните охранители

Уникален софтуерен продукт, който прави видими в реално време за МВР всички коли и дейности на частните охранители, беше демонстриран днес пред кметове от Пиринско, полицейски шефове и началници на сигурността от различни институции. Демонстрацията стана в хотел край Разлог, тъй като първата охранителна фирма от региона, която въвежда софтуера, е от този град. Той вече е внедрен в над 10 града от страната.

Един от авторите на разработката е инж. Валентин Върбанов. Той обясни, че софтуерът е разработен от международен екип с участници от България, Китай и Канада. Създаден е за обслужване на военните, но у нас се прилага и в гражданския сектор. Софтуерът засега е намерил приложение само в охранителния сектор, фирми го ползват за охрана на над 15 хиляди обекта. “Но възможностите за “Ирис”, както се нарича продуктът, е много по-голям – това е бъдещето на технологиите” , каза инж. Върбанов.

В дежурните части на полицейските управления благодарение на софтуера ще може да се наблюдава в реално време местоположението на частните охранителни патрули, както и сигналите от охраняваните обекти. Така при сигнали от високорискови обекти полицаите ще имат възможност да насочват много бързо и полицейски екипи, ако сметнат, че това е необходимо.

Авторът на разработката предлага да предостави безплатно софтуера на полицията, както и на общините и областните управи. Ако институциите решат да ползват системата “Ирис”, на практика те ще бъдат координирани от софтуера при възникнало събитие с готово дадени решения. “Ирис” прави всичко – сигнализира, организира, дава точка по точка кой какво трябва да прави и къде да се намира. Изчислява за части от секундата най-прекия маршрут.
“Ирис” всъщност е интелигентна радиоинформационна система, която автоматизира разпределението, целеуказването и маршрутизацията на силите на реакция при алармени събития от обекти”, казват компетентни наблюдатели.

Според тях тя може да се окаже полезна и за държавните ведомства, и за тел.112, и за организацията на работа на спешните медицински центрове. Засега системата се прилага само в охранителния сектор, но обхватът й може да се разшири в името на сигурно­стта на хората и обществото, каза инж.Върбанов. Това обаче може да стане след решение на полицаите, след като експерти представят пред тях плюсовете и минусите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ами в държавната ХАЗНА ,Кога ще го въведат този продукт? Я не ни занимавайте с глупости ами да си го слагат там където не ги огрява слънцето.

  2. Кое му е уникалното??? Има го в много държави като нормален софтуер за следене на дейностите на персонала (коли, почивка…изчисляване на най-късата дистанция). ТомТом само като навигация изчислява най-прекия път… къде има трафик(на живо) и как да се избягва. Fleetmatics директно предлагат решения същите на тези “уникални” софтуери за военни 🙂 … предлагат се също и фирмени онлайн апликаций за смартфон със местоположение … започване или спиране на работа- старт-стоп…изчисляване на транспорт (кога е следващия автобус, дали се движи на време …) и всичко това само на един телефон. Така, че моля ви не пишете глупости, че някой е измислил топлата вода.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.