МВР: 216 опита за телефонни измами са предотвратени през изминалата година

Снимка: МВР

Данните на сектор „Измами“ в Главна дирекция „Национална полиция“ отчитат 216 предотвратени опита за телефонни измами през цялата изминала година. Само през първия месец на настоящата техният брой е 39, съобщават от МВР.

Анализите показват, че през последните месеци се наблюдава засилен трафик на измамни обаждания като основен техен получател отново са възрастни хора. Зачестяват случаите в градовете Варна, София, Пловдив, Бургас и околните населени места, където криминалистите работят приоритетно, независимо, че аналогични престъпления се наблюдават  на територията на цялата страна.

От сектор „Измами“ отново припомнят, че основните измамни сценарии са добре познати - мними полицаи, лекари, адвокати, роднини звънят на жертвите и възползвайки се от тяхната емоционална нагласа, съобщават разработената схема за съдействие на полицията, помощ на изпаднал в беда или пострадал роднина, последвани от искане на пари и условие за тяхното предоставяне. При някои по-редки случаи, при които сценарият е за неплатени сметки за ток.

От Главна дирекция "Национална полиция" отново напомнят, че искането на пари по телефона е основен индикатор за измама и съветват:

- Затворете веднага телефона

- Не действайте импулсивно

- Не се предоверявайте

- Опитайте да се свържете с ваши близки

- Подайте сигнал на тел. 112

При никакви обстоятелства не предоставяйте наличните средства на непознати, съветват още от МВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България