МВФ определи като впечатляващ растежа на турската икономика за 2017 година

Икономическият растеж на Турция и създадените работни места в страна са наистина впечатляващи, заяви ръководителят на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в Турция, пише електронното издание на турския вестник Hurryiet.

В интервю пред „Анадолската агенция“, Донал МакГетиган отбеляза забележителното възстановяване на турската икономика от спада, регистриран след неуспешния опит за държавен преврат в страната през юли 2016 година.

„Растежът на Турция през миналата година наистина е впечатляващ. Това е най-бързо растящата икономика сред страните от Г-20“, отбеляза МакГетиган.

„Не само, че растежът на брутния вътрешен продукт достигна до 7,5% през изминалата година, но и икономиката е създала един милион работни места, което наистина е впечатляващо“, подчерта той.

Според официалните данни от Турция, през изминалата година икономическият растеж на страната е бил 7,4% - най-големят от четири години насам и чувствително увеличен от 3,2-а процента през 2016-а година.

Тези нива на растеж не само надвишават прогнозите на много институции, включително МВФ, но и е по-голям от този на Китай и Индия, чиито икономики са нараснали съответно с 6,9% и 6,7%.

МакГетиган посочи силните политически стимули, включващи временни данъчни облекчения, схеми за стимулиране на заетостта и фонд за гарантиране на кредити, като основен двигател на стабилния растеж през миналата година.

"Отразявайки стимулите, ръстът се дължи основно на вътрешното търсене. Въпреки че износът беше силен, вносът също беше силен, така че нетният износ не допринесе много за растежа ", заяви той.

С население от 80 милиона души, вътрешната консумация отговаря за две трети от турската икономика.

Голямото вътрешно търсене се подхранва от увеличаването на покупателната способност на турските потребители, чиито реални доходи се удвоиха през последното десетилетие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят