МВФ предупреди Великобритания за тежки икономически последици, ако няма сделка за Брекзит с ЕС

Неконтролирано и внезапно излизане от Европейския съюз вероятно ще навреди сериозно на икономиката на Великобритания, заяви в понеделник Международният валутен фонд, съобщават агенциите Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл".

В редовния си преглед за британската икономика, МВФ посочи, че очаква икономиката на Острова да се разшири с около 1,5% през тази и през следващата година, но само ако Лондон и Брюксел успеят да се споразумеят по условията за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз. Трябва да се има предвид, че официалната дата за Брекзит е 29-и март 2019-а година.

Фондът обаче подчерта, че преходният период за преодоляване на дупката, която може да се получи между излизането и началото на нови икономически отношения на Великобритания с ЕС, е от съществено значение за избягване на сътресения.

"Огромният обхват и ограниченото време за работата, която остава да бъде свършена преди Великобритания да напусне ЕС, вероятно ще доведат до непълна подготовка за деня на Брекзит въпреки най-решителните усилия", се посоча в новия доклад на МВФ.

Базираната във Вашингтон международна организация също така предупреди, че Брекзит без споразумение за оттегляне и без преходен период би довел до "значителни разходи" за Великобритания и в по-малка степен за Европейския съюз.

На този етап официални представители от Лондон и Брюксел показват известна увереност, че могат да постигнат споразумение през следващите шест до осем седмици, въпреки че в същото време инвеститорите вярват, че има увеличаване на рисковете за Брекзит без сделка.

Шефът на МВФ Кристин Лагард отбеляза, че обезценката на британската лира след вота в подкрепа на Брекзит е навредила на растежа на реалните доходи на Острова. Британският износ пък не се е подобрил достатъчно, за да спре като цяло по-бавния икономически растеж.

Според Лагард един твърд и неконтролиран Брекзит ще доведе до по-нататъшна обезценка на паунда и до увеличаване на британския дефицит. Тя отново предупреди, че ако няма Брекзит сделка, това ще доведе до намаляване на размера на британската икономика и че при такъв силно негативен сценарий Великобритания ще се наложи да предоговари най-малко 63 търговски споразумения с ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа