Мебелни фирми дават работа на 53 гимназисти

12 мебелни фирми ще осигурят наесен работа на 53 ученици от варненската ПГ по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“. Гимназията ще е пионер в прилагането на т.нар. дуално обучение, чрез което гимназистите ще получават пари за положения в рамките на практиката си труд.

Нови професионални паралелки ще има в още 10 училища в града и региона, стана ясно на областен съвет по заетост, на който бе представен план-приема за следващата учебна година. Той изцяло е съобразен с нуждите на бизнеса в отделните общини, съобщи началникът на Регионалното управление по образование Венцеслава Генова. Във Варна, например, за първи път ще има гимназиални класове по приложно програмиране и мехатроника, в Бяла – за готвачи, в Суворово – за агроеколози, а в Девня химическите заводи ще подкрепят с осигурена практика и материално-техническа база бъдещи техници, които са им нужни.

За завършващите 3489 седмокласници и 1280 осмокласници в областта ще бъдат разкрити общо 211 паралелки. Тенденцията е да се увеличават професионалните, докато профилираните – езикови и математически, не са увеличили приема си през последните 3 г., уточни Генова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.